background branding

ACM: 'Bemiddelingskosten voor huurhuis alleen toegestaan als losse keuze'

huizen3-9-2020.jpg

Huurbemiddelaars mogen extra diensten alleen aanbieden als losse keuze. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De marktwaakhond wil huurders beschermen tegen verboden bemiddelingskosten.

De ACM merkt op dat steeds meer huurbemiddelaars extra diensten aanbieden aan huurders als onderdeel van het bemiddelingsproces. Het lijkt daarbij of de huurder verplicht is om die diensten af te nemen om in aanmerking te komen om de woning te kunnen huren.

'Huurder moet zelf over gebruik extra diensten kunnen beslissen'

Het gaat om diensten zoals het regelen van een vergunning of een aansluiting voor gas, water en licht. Volgens de ACM mag de huurbemiddelaar dit soort aanvullende diensten wel aanbieden. De huurder moet echter zelf kunnen beslissen of daar gebruik van wordt gemaakt. Als de 'extra diensten' wel verplicht worden door de bemiddelaar, zijn het bemiddelingskosten, en dus verboden.

De ACM tikt al jaren malafide huurbemiddelaars op de vingers voor het rekenen van verboden bemiddelingskosten aan huurders. De consumentenwaakhond kan fikse boetes opleggen tot 900.000 euro per overtreding.

Bemiddelingskosten doorberekend door Kamernet

Radar besteedde vorig jaar in de uitzending aandacht aan Kamernet, die nog steeds bemiddelingskosten doorberekent aan de huurder, terwijl dit niet is toegestaan. Kun je deze kosten terugkrijgen? En hoe reageerde Kamernet? Bekijk het fragment

Bron: ANP