background branding

ACM dreigt met boetes voor verboden kosten bij huurbemiddeling

acm-huurbemiddeling-11062019.jpg

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) dreigt voor het eerst boetes uit te delen aan huurbemiddelaars die dubieuze kosten in rekening brengen bij woningzoekenden. De toezichthouder waarschuwt al jaren voor malafide huurbemiddelaars.

De wet zegt dat als de bemiddelaar werkt in opdracht van de verhuurder hij niet ook nog eens kosten voor de bemiddeling in rekening mag brengen bij de huurder. In veel gevallen wordt echter honderden euro's gevraagd. De ACM heeft nu aan meerdere huurbemiddelaars een last onder dwangsom opgelegd. De boetes die de waakhond voor de woningmarkt kan opleggen, bedragen maximaal 900.000 euro per overtreding.

Na de zomer gaat de ACM opnieuw controleren. Huurbemiddelaars die dan nog steeds onterechte kosten rekenen aan huurders kunnen een boete van de ACM verwachten.

Kosten voor huurbemiddeling terugvragen

Heb jij bemiddelingskosten betaald om een huurhuis te kunnen krijgen? Het kan zo zijn dat je dit geld terug kunt terugvragen. In veel gevallen is het namelijk niet toegestaan om voor die bemiddeling geld te vragen.

Lees meer over het terugvragen van bemiddelingskosten

Bron: ANP