background branding

ACM krijgt meer macht om concurrentie tussen bedrijven eerlijk te houden

acm-31-05-2018.jpg

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de mededingingswaakhonden in de andere EU-landen krijgen meer instrumenten om de concurrentie tussen bedrijven eerlijk te houden. Het Europees Parlement en de lidstaten hebben een politiek akkoord bereikt over een richtlijn die de toezichthouders effectiever moet maken.

De wetgeving garandeert dat de nationale waakhonden voldoende geld en personeel hebben om 'in volledige onafhankelijkheid' overtredingen te signaleren en bestraffen, aldus EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging). Dat zorgt ervoor dat markten beter werken en consumenten meer keus en lagere prijzen krijgen, verzekert de Deense.

'Afschrikwekkende sancties'

De Europese Commissie en de lidstaten werken overigens al nauw samen om oneerlijke praktijken tegen te gaan. Met de nieuwe richtlijn krijgen de toezichthouders alle bevoegdheden die nodig zijn om bewijsmateriaal voor overtredingen van de mededingingsregels te vinden en 'afschrikwekkende sancties' op te leggen. Lidstaten moeten daarnaast samenwerken bij programma’s voor strafverzachting voor bedrijven die kartelafspraken verklikken.

De formele goedkeuring wordt eind dit jaar verwacht.

Bron: ANP