ACM start onderzoek naar Volkswagen vanwege sjoemelsoftware

vw.jpg

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt een onderzoek in naar Volkswagen. De toezichthouder wil weten of de autobouwer door het gebruik van aangepaste software bij dieselauto's de consumentenregels heeft overtreden.

De ACM gaf maandag aan te reageren op een verzoek van de Consumentenbond, die wil weten of consumenten zijn misleid bij de aankoop van hun auto. Volkswagen heeft in Nederland zo'n 160.000 auto's verkocht met ingebouwde software waarmee emissietests kon worden gemanipuleerd.

Boetes overtreding consumentenregels

De toezichthouder verwacht het onderzoek in de eerste helft van volgend jaar af te ronden. De overtreding van consumentenregels kan Volkswagen een boete van maximaal 450.000 euro per overtreding kosten, liet een woordvoerster van de ACM weten. Dat geld vloeit in de staatskas. Daarnaast kan een uitspraak van de toezichthouder helpen bij schadeclaims die gedupeerde autobezitters willen indienen bij Volkswagen.

Compensatieregeling

De Consumentenbond reageerde dan ook verheugd op het onderzoek. 'Met een uitspraak van de ACM krijgen we wellicht Volkswagen weer aan tafel om te praten over een compensatieregeling voor Europese consumenten', stelde directeur Bart Combée.

Bron: ANP