ACM wil inzicht in aantal inactieve 06-nummers

telefoon06.jpg

De druk op beschikbare 06-nummers neemt toe. Volgens toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM), die de nummers uitgeeft, is krap 91 procent van de 06-nummers vergeven. Om te voorkomen dat nummers opraken, wil de toezichthouder inzicht krijgen in het aantal actieve en inactieve nummers.

De ACM heeft de circa 25 zogenoemde nummerhouders in Nederland, waaronder de grote telecombedrijven, per brief om informatie gevraagd over het aantal 06-nummers dat zij op voorraad hebben. Ook wil de toezichthouder weten hoeveel nummers zijn overgedragen aan andere nummerhouders. Inzicht in de hoeveelheid beschikbare nummers helpt de ACM naar eigen zeggen tijdig bij het nemen van maatregelen tegen mogelijke tekorten, zodat telecomaanbieders niet geconfronteerd worden met schaarste.

Drie nummers voor ieder

Volgens de toezichthouder zijn er circa 60 miljoen 06-nummers beschikbaar. Dat is genoeg om iedere Nederlander drie nummers te laten houden. 'De 06-nummers zullen ook niet opraken', benadrukt een woordvoerder van ACM. 'Maar er kan wel schaarste ontstaan als de nummers worden gebruikt in andere apparaten zoals tablets en thermostaten.'

Gebruik 097-nummers

Voor dergelijke apparaten zijn langere nummers van twaalf cijfers beschikbaar die beginnen met 097. De ACM blijft naar eigen zeggen scherp toezien of telecombedrijven bij het verstrekken van 06-nummers, deze niet afgeven voor met het internet verbonden apparaten als alarminstallaties, navigatiesystemen of ondergrondse afvalcontainers.

Bron: ANP

Meer over