ACM wil misleiding doorschakeldiensten aanpakken

doorschakeldienst-22-11-2019.jpg

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) zet zich in om misleiding bij doorschakeldiensten te voorkomen. Dat doet de toezichthouder naar aanleiding van signalen van consumenten die via een doorschakeldienst gebeld bleken te hebben, terwijl ze dachten rechtstreeks contact te hebben met de instantie die ze wilden bereiken.

Zo'n situatie kan mensen op kosten jagen. Voor het bellen met een doorschakeldienst wordt meestal een tarief per minuut gerekend. De consument betaalt dit tarief gedurende het hele gesprek, ook nadat hij is doorverbonden met de gewenste instantie.

Leidraad

De ACM heeft een speciale leidraad opgesteld om de regels met betrekking tot oneerlijke handelspraktijken extra onder de aandacht te brengen. Aanbieders van een doorschakeldienst moeten bijvoorbeeld vooraf duidelijk maken dat het om een doorschakeldienst gaat en wat het tarief is.

Boete of dwangsom

'Doorschakeldiensten hebben onze aandacht', zegt ACM-bestuurslid Cateautje Hijmans van den Bergh. 'Dat betekent dat we ze corrigeren als ze zich niet aan de regels houden, bijvoorbeeld als ze onvoldoende duidelijk maken wat voor dienst ze aanbieden.' De ACM kan eventueel een boete of een last onder dwangsom opleggen.

Twee jaar terug onderzocht Fons een doorschakeldienst die de beller voor 90 cent per minuut met de politie doorverbond. Kijk het fragment via de link hieronder terug.

Radar Online: Dure doorschakelservice

Bron: ANP