Actie bij Belastingdienst: Ouders in de schuld door wispelturige fiscus

Er moet een einde komen aan de onzekerheid van honderden gedupeerde ouders die, zonder dat duidelijk is waarom, duizenden euro’s kinderopvangtoeslag moeten terugbetalen aan de belastingdienst. Vandaag ging een groep boze ouders samen met kamerlid Renske Leijten van de SP naar de Belastingdienst in Rotterdam om een manifest aan te bieden. Ze eisen inzage in hun dossier en ze willen duidelijkheid over hun betalingsregeling.

Het zal je maar gebeuren. Je krijgt een brief van de belastingdienst dat de kinderopvangtoeslag die je hebt ontvangen, moet worden terugbetaald. Meerdere jaren terug, zonder dat je duidelijk wordt waarom de toeslag wordt stopgezet. Op bezwaar wordt niet op gereageerd, de betalingsregeling wordt gestart. Dit overkwam afgelopen jaren honderden ouders die hun kind naar de kinderopvang hebben gebracht en daarom kinderopvangtoeslag hebben ontvangen. Het gaat in veel gevallen om duizenden euro's, zelfs tot 80.000 euro die ouders moeten betalen aan de belastingdienst, met alle gevolgen van dien.

Vier jaar terugbetalen

Dit gebeurde ook bij Tamara de Haas en Joe ten Cate. Zij moeten vier jaar kinderopvangtoeslag terugbetalen voor de opvang zonder te weten waarom. Joe: 'Je krijgt geen inzage in je dossier, je wordt eigenlijk bestempeld als fraudeur, zonder dat een rechter aan te pas komt. Ze eisen 47 duizend euro van je, zonder dat je kan aantonen dat je dat niet hebt gedaan.'

Je wereld stort in

Joe en Tamara hadden kinderopvangtoeslag gevraagd voor hun tweeling en hebben die ook toegewezen gekregen. 'Geen alarmbellen, niks aan de hand. Ze gingen 5 dagen in de week, in totaal gaat het om een bedrag van 1800 euro per maand kinderopvangtoeslag. Wij betaalden zelf 400 euro'. Na vier jaar kreeg het stel opeens bericht van de belastingdienst dat ze informatie niet hebben doorgegeven, dat de toeslag werd stopgezet en dat ze alles moeten terugbetalen. Joe: 'Dan stort je wereld in, want je weet niet waar je het vandaan moet halen.'

Geen inzage

De Belastingdienst zette alle toeslagen stop en houdt geld in op salarissen. Waarom precies weet het stel niet. De Belastingdienst geeft geen inzage in het dossier. Bezwaren worden terzijde geschoven, ook als de Belastingdienst nog eens over het jaar 2013 kinderopvangtoeslag terugeist.

Raadsel

Tamara: 'Over het jaar 2013 hebben we geen kinderopslag gehad, we hebben het niet gevraagd en we hebben dat jaar ook geen gebruik gemaakt van kinderopvang. Dus het blijft een raadsel dat we dat bedrag over een heel jaar terug moeten betalen. Ook daar hebben we bezwaar gemaakt. Het antwoord was doodleuk, we hebben jullie al geïnformeerd en we willen graag een betaling zien, maar meer dan dat krijgen we niet.'

Vorderingen op pauze

Tamara en Joe zijn niet de enige. Zo blijkt afgelopen vrijdag. De minister maakt bekend dat hij vorderingen op kinderopvangtoeslag op pauze zet bij maar liefst 8500 gezinnen. Gezinnen waarvan de Belastingdienst stelt dat er sprake is van grove schuld.

Commissie Donner

Staatssecretaris Snel van Financiën heeft in mei de commissie Donner ingesteld dat onderzoek doet naar de gang van zaken rondom de toeslagen bij de belastingdienst. Aanstaande donderdag komt de commissie met zijn conclusies.

SP

In de studio zit Renske Leijten kamerlid van de SP en gedupeerde ouders over de actie van maandag.