Actie tegen loze claims over vitaminepillen

Volgens de Consumentenbond denken veel mensen ten onrechte dat het slikken van extra vitamines goed is voor de gezondheid. Slechts een selecte groep consumenten heeft echter daadwerkelijk baat bij vitaminesupplementen. De bond start daarom een protestactie tegen fabrikanten en verkopers van vitaminepillen.

Middels de actie kunnen consumenten de zogenaamde 'Bittere Pil' uitdelen aan drie grote merken: HEMA, Kruidvat en Albert Heijn. Dit zijn drie grote Nederlandse merken die claimen dat het slikken van een vitamine C-pil de weerstand verhoogt. Dit is niet waar: éxtra slikken is alléén nodig voor bepaalde doelgroepen.

In het algemeen geldt dat je veel vitamines gewoon weer uitplast, doordat je lichaam er al genoeg van heeft. Ook zonder elke dag voldoende groenten en fruit te eten heeft een extra pil meestal geen nut.

EFSA: Claims niet wetenschappelijk bewezen

Ook de Europese Voedselautoriteit EFSA oordeelde dat de claims van HEMA, Kruidvat en Albert Heijn niet wetenschappelijk bewezen zijn. Maar veel meer bedrijven in Nederland houden zich niet aan de uitspraak van EFSA. De bond eist daarom actie van de hele branche. Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'De Consumentenbond wil dat de misleiding nu stopt. De Warenwet verbiedt misleiding en de uitspraken van de EFSA zijn duidelijk'.

Werking van vitamines schromelijk overdreven

Fabrikanten overdrijven de functie van veel vitamines schromelijk. Vitamines die we met ons eten naar binnenkrijgen hebben een functie, maar extra slikken is alleen nodig voor bepaalde doelgroepen als topsporters, kleine kinderen of zwangeren. Ook wie veganistisch eet, of aandoeningen heeft als artrose of osteoporose, kan baat hebben bij extra vitamines.

Meer informatie over risico's op een vitaminetekort kunt u lezen in dit artikel van de Consumentenbond.

Geen extra weerstand door vitamines

Vitamine C die binnenkomt via de voeding speelt wel een rol bij de weerstand, maar het slikken van pillen levert geen éxtra weerstand op, in tegenstelling tot wat veel fabrikanten steeds beweren. 'Bovendien is weerstand een dermate vage en brede term, dat consumenten niet kunnen controleren of hun weerstand er baat bij heeft. Krijg je er minder vaak griep of een verkoudheid van? Het is niet te controleren' aldus Combée. Consumenten krijgen van de meeste vitamines al genoeg binnen met de voeding. Op de verpakking staat echter vaak alleen dat de vitamine geen vervanging is van een gevarieerde voeding.

De Europese Voedselautoriteit EFSA heeft afgelopen jaar veel van dergelijke onterechte claims naar de prullenbak verwezen. Veel fabrikanten laten de claims echter nog gewoon op de verpakking staan, en wachten totdat de Europese Unie ze definitief heeft verboden.

Bron: Consumentenbond