Actie Wakker Dier voor advocaatkosten biokoeien

biokoe-04-06-2017-780.jpg

Wakker Dier begint een sms-actie om biologische boeren te helpen hun koeien te redden. Voor ongeveer zesduizend biologische melkkoeien dreigt het slachthuis.

Ze moeten met hun leven betalen voor een mestoverschot waar ze niet aan hebben bijgedragen, stelt Wakker Dier. De bioboeren hebben een zaak tegen de staat aangespannen én gewonnen. Maar staatssecretaris Martijn van Dam gaat in hoger beroep.Lees ook: Wakker Dier herdenkt biologische melkkoeien in rouwadvertentie

Advocaatkosten

De dierenwelzijnsorganisatie vraagt Nederlanders om de boeren te helpen met het bijeenbrengen van de advocaatkosten voor die procedure. Wakker Dier verdubbelt de donaties die via sms'jes binnenkomen met een maximum van 10.000 euro.

Afschaffen melkquota

Het afschaffen van de melkquota leidde in korte tijd tot een grote groei van het aantal koeien en daarmee tot een mestoverschot, met kwalijke gevolgen voor het milieu. De overheid besloot daarom dat alle boeren terug moeten naar het aantal koeien dat ze hadden in juli 2015. Dat geldt ook voor dieren van biologische boeren, die voldoen aan strenge milieuregels en al veel minder mest produceren. In totaal moeten 60.000 koeien naar de slacht.

Een aantal protesterende bioboeren kreeg gelijk van de rechter, die vond dat zij niet verantwoordelijk zijn voor het mestoverschot. Maar de overheid gaat daartegen in beroep.

Bron: ANP / Wakker Dier