background branding

Adoptiebureaus: 'Opschorting buitenlandse adoptie is ongefundeerd'

19:05 adoptie.jpg

De conclusie van een rapport dat er de afgelopen twintig jaar misstanden voorkomen bij interlandelijke adopties is ongefundeerd, zeggen adoptieorganisaties. Het bewijs hiervoor is te dun om zomaar te stoppen met adopties, stellen A New Way, Stichting Wereldkinderen, de Nederlandse Adoptie Stichting en Stichting Meiling in Trouw.

Aanleiding voor de reactie van de organisaties is een nieuwe brief van de commissie-Joustra, die in februari een rapport over interlandelijke adopties publiceerde, aan demissionair minister Sander Dekker van rechtsbescherming. Daarin zet de commissie zo'n zestig signalen van misstanden rond adopties ná 1998 op een rij. De commissie adviseerde een tijdelijke opschorting van adopties.

Geschokt over bronmateriaal

De adoptieorganisaties zeggen 'geschokt' te zijn over 'hetgeen de commissie als het meest relevante bronmateriaal betitelt'. Zij hekelen vooral het gebrek aan hoor en wederhoor, omdat de commissie-Joustra in de brief schrijft signalen te hebben opgetekend zonder die te valideren.

Ministerie: 'Systeem is fraudegevoelig'

Het ministerie laat weten dat 'het systeem van interlandelijke adoptie met zijn private elementen fraudegevoelig is en aanleiding kan geven tot misstanden'. Dat is de voornaamste reden waarom Dekker het advies heeft overgenomen.

Bron: ANP MediaWatch

Consumentenjournalistiek in gevaar. Teken de petitie!

De NPO is voornemens om Radar en Kassa (BNNVARA) in te perken. Consumentenprogramma’s zijn van grote maatschappelijke waarde, omdat ze opkomen voor jouw belangen. Kijkers zijn daarom een petitie gestart tegen de plannen van de NPO. Je kunt de petitie hier tekenen.