Advies Gezondheidsraad: geef gezonde kinderen van 5 tot 11 jaar vaccinatiekans

101221 spuitjes.jpg

Ook gezonde kinderen van 5 tot en met 11 jaar zouden de kans moeten krijgen om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Maar 'alle vormen van drang' moeten worden vermeden en het niet nemen van zo'n prik mag niet leiden tot uitsluiting van bijvoorbeeld school. Dat adviseert de Gezondheidsraad vrijdag.

De raad adviseerde eerder om kinderen van die leeftijden met gezondheidsrisico's al wel te vaccineren. Bij hen levert de inenting meer gezondheidswinst op

Nadelen van de prik zijn klein

De meeste jonge kinderen zullen bij een coronabesmetting niet heel erg ziek worden, maar sommige kinderen kunnen last krijgen van een 'ernstige ontstekingsreactie in de vitale organen'. De Gezondheidsraad schat dat dit 100 tot 150 kinderen kan overkomen. Vaccinatie kan dat waarschijnlijk voorkomen. Daar staat tegenover dat de nadelen van een prik klein zijn. Kinderen kunnen last krijgen hoofdpijn, spierpijn, koorts of vermoeidheid. De kans dat ze een ontsteking aan de hartspier oplopen is volgens de Gezondheidsraad heel klein.

Kinderen hebben volgens het advies veel last van de coronamaatregelen. Ze kunnen minder naar school en minder sporten, en hebben minder contact met andere kinderen. Dat kan leiden 'tot een slechtere gezondheid en sociaal-emotionele ontwikkeling en leerachterstanden'. Als vaccinatie helpt om de pandemie te beteugelen, waardoor er minder maatregelen nodig zijn, kan dat dus goed zijn voor kinderen.

Pfizer enige goedgekeurde vaccin

Het is nu aan demissionair zorgminister Hugo de Jonge om te beslissen of ook niet-kwetsbare kinderen van 5 tot en met 11 jaar worden gevaccineerd. Het enige vaccin dat tot nu toe is goedgekeurd voor deze leeftijdsgroep is dat van Pfizer en BioNTech. Kinderen die dit vaccin krijgen, ontvangen een lagere dosis per prik dan anderen. Zij ontvangen 10 microgram van het vaccin, terwijl iedereen van 12 jaar en ouder 30 microgram krijgt.

Ongeveer 1,28 miljoen kinderen in Nederland zijn 5, 6, 7, 8, 9, 10 of 11 jaar oud. Het is niet bekend hoeveel van hen een medisch risico lopen en dus misschien voorrang krijgen op hun leeftijdsgenootjes.

Update

De Jonge: 'Vaccineren van kinderen tussen de vijf en elf wordt mogelijk'

Ouders mogen binnenkort hun kinderen van 5 tot 11 jaar laten vaccineren tegen het coronavirus. Vanaf de tweede helft van januari worden zij uitgenodigd voor een prik. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) bekendgemaakt.

De Jonge volgt daarmee het advies van de Gezondheidsraad. Die adviseerde eerder op vrijdag om de coronaprik aan te bieden bij jonge kinderen. Daarbij merkte de raad wel op dat 'alle vormen van drang' moeten worden vermeden en dat het niet nemen van een vaccin niet mag leiden tot bijvoorbeeld uitsluiting van onderwijs.

Voor kinderen van 5 tot 11 jaar die een verhoogd medisch risico hebben, werd het deze week al mogelijk gemaakt om een coronavaccin te krijgen. Het gaat daarbij om het vaccin van BioNTech/Pfizer, maar wel in een lagere dosis dan bij tieners en volwassenen.

Bron: ANP