Adviseur houdt positie op hypotheekmarkt

hypotheekadvies_780.jpg

Zes op de tien consumenten die eind vorig jaar een hypotheek afsloten, maakten daarbij gebruik van een zelfstandige adviseur. Daarmee is het marktaandeel van de adviseurs ongeveer even groot als voor de invoering van het provisieverbod, in 2013. Dat meldde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dinsdag.

Een derde van de huizenkopers sloot zijn hypotheek direct af bij de bank. Ook dat aandeel was vergelijkbaar met de positie van banken in 2013. Minder dan 2 procent van de hypotheken werd zonder advies afgesloten.

Sinds 2013 geldt een provisieverbod voor complexe financiële producten, waaronder hypotheken. De klant betaalt direct voor het advies en er zijn geen provisiebetalingen meer van de aanbieder van de lening aan de adviseur. Die regeling moest de kosten van het hypotheekadvies duidelijker maken voor de consument. Uit het onderzoek van de AFM blijkt dat een kwart van de hypotheeksluiters echter nog steeds niet goed weet hoe de adviseur wordt betaald.

De ondervraagden gaven gemiddeld aan bijna 1900 euro te hebben betaald voor advies. Dat is een paar honderd euro meer dan in de vorige onderzoeken van de AFM. 40 procent van de 457 deelnemers in het onderzoek wist het exacte bedrag dat voor advies werd betaald echter niet te noemen.

Bijna de helft van alle hypotheeksluiters brengt nu zelf spaargeld in om tot een lager hypotheekbedrag te komen. Bij starters geldt dit voor 55 procent. In 2010 gebruikte nog minder dan een kwart van de huizenkopers eigen geld om de hypotheek te verlagen.

Bron: ANP