background branding

Aegon komt met alternatief voor identificatie met smartphone

20200508 aegon.jpg

Vanwege nieuwe regelgeving die misbruik van betaalrekeningen tegen moet gaan, moeten rekeninghouders zich verplicht identificeren aan de bank. Aegon heeft een app ontwikkeld om dat gemakkelijk te doen, maar klanten zonder of met een te oude smartphone leken buiten de boot te vallen.

Op de website van Aegon vermeldt de bank dat om je te identificeren je een telefoon met Android 5.0 of hoger of minstens een iPhone 7 moet hebben. Van een alternatief wordt op de webpagina niet gesproken. 'Geef je niet op tijd je gegevens door? Dan moeten wij uiteindelijk jouw rekening beëindigen', vermeldt de pagina verder.

NFC-ondersteuning

Opvallend is dat een vrij oude versie van Android wel ondersteund wordt, maar als je een iPhone-gebruiker bent, moet je minstens een iPhone 7 met iOS 13 hebben. Waarom de iPhone 7 wel en niet ook de iPhone 6S en SE, die ook iOS 13 hebben ontvangen?

Dit heeft te maken met de NFC-chip, vertelt de woordvoerder van Aegon aan Radar. In je identiteitsbewijs zit een NFC-chip, net zoals in je pinpas of je ov-chipkaart. Deze kan met een smartphone worden uitgelezen. Apple heeft echter pas vanaf de iPhone 7 die mogelijkheid vrijgegeven aan apps van derden. In Android kan dat al veel langer.

Alternatief

Lang niet iedereen heeft echter een recente iPhone of Android-telefoon met NFC-lezer. Worden die mensen dan de toegang tot hun rekening ontzegd?

Dat is niet het geval, benadrukt de woordvoerder. 'Bij klanten die zich willen identificeren, maar het niet op de voorgestelde manier kunnen, gaan wij uiteraard geen rekening beëindigen.'

De bank werkt aan een alternatieve methode voor klanten om zich te identificeren, maar kan nog niet vertellen hoe dat eruit gaat zien. Een fysieke ontmoeting met de klant zou werken, maar dat is in de huidige coronatijd niet verstandig, vertelt de woordvoerder.

Wacht op bericht

Klanten die zich niet kunnen identificeren met een smartphone, kunnen binnenkort een bericht van Aegon verwachten waarin een andere manier van identificatie wordt aangeboden.