Afgelopen 25 jaar 25% meer sterfgevallen door maag-, darm- en leveraandoeningen

buikpijn-ziekenhuis-127457620_s.jpg

Jaarlijks belanden zo'n 150.000 mensen in het ziekenhuis vanwege maag-, darm- of leverproblemen. Deze aandoeningen zijn de op twee grootste oorzaak van alle ziekenhuisopnamen, na hart- en vaatziekten en kanker. Dat staat in een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat dinsdag werd gepubliceerd, in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). 

De stichting roept Nederlanders op om beter naar hun spijsvertering te luisteren om zo deze ziektes te voorkomen. Meer dan 152.000 Nederlanders werden in 2019 in het ziekenhuis opgenomen vanwege maag-, darm- en leveraandoeningen. Dat was 10 procent van het totaal aantal opnames dat jaar. Ruim 15.500 mensen overleden in 2019 door aandoeningen aan de maag, darmstelsel of lever. Dat komt uit op 10 procent van alle sterfgevallen in dat jaar. Het grootste gedeelte (84 procent) overleed aan de gevolgen van kanker, meestal darmkanker. 

Zorgwekkende cijfers

In 25 jaar is volgens het RIVM het aantal sterfgevallen door maag-, darm- of leveraandoeningen met 25 procent toegenomen. ‘Deze cijfers benadrukken voor het eerst een groeiend probleem’ zegt Mark Bouwens, onderzoeker bij de MLDS. ‘Deze cijfers onderstrepen dat we als maatschappij het spijsverteringsstelsel niet serieus genoeg nemen. Het is de plek waar allerlei ziekten ontstaan en waar dus ook de oplossing voor meer gezondheid ligt.’  

Ziektes voorkomen

Door vezelrijk te eten en alert te zijn op de eerste signalen als er toch iets misgaat, kunnen ziektes voorkomen worden volgens Bouwens. De stichting adviseert om beter naar je spijsverteringen te 'luisteren' om zo ziekten te voorkomen. 

Het onderzoek van het RIVM is gebaseerd op de meest recent cijfers uit 2019, voor het begin van de coronapandemie.  

Bron: ANP