AFM-boete voor woekerpolis
Voor het eerst beboet de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een aanbieder van beleggingspolissen. Eerder legde de AFM alleen bemiddelaars in beleggingspolissen zo'n straf op, voor zover bij de AFM valt na te gaan.
De aanbieder die de AFM op zijn vingers tikt, is de Duitse verzekeraar Hamburg-Mannheimer. Deze opereert nu onder de naam Ergo. Het is de op een na grootste Duitse levensverzekeraar en 's werelds grootste herverzekeraar.
De AFM meldt nu dat zij op 8 oktober 2008 Hamburg-Mannheimer een boete van euro 9075 heeft opgelegd. Naar het oordeel van de AFM zorgde de verzekeraar er onvoldoende voor dat haar assurantiebemiddelaars de wet naleefden tijdens de verkoop van levenpolissen in Nederland. Klanten kregen daardoor 'onjuiste adviezen'.
De boete gaat over 2006. Toen werkte Hamburg-Mannheimer in Nederland met zes ongebonden bemiddelaars en 600 zogeheten 'verbonden bemiddelaars'. Dat zijn tussenpersonen zonder eigen vergunning die onder regie van de verzekeraar polissen verkopen.
Hamburg-Mannheimer liet haar tussenpersonen met een standaardformulier ('klantprofiel') de klanten in kaart brengen. De meerkeuzetoets geeft punten per vraag. De som van de opgetelde punten leidt tot een advies voor een beleggingsfonds binnen de levensverzekering.
De verzekeraar maakte voor zijn advies nauwelijks onderscheid naar de vragen die de klant beantwoordde. Er werden beleggingsverzekeringen geadviseerd zonder te kijken naar de ingewonnen informatie. Klanten die geen negatief rendement wilden, werd op basis van de totaaltelling van punten toch geadviseerd met hun levenpolis in aandelen te beleggen.
Er is enig rumoer geweest over 'woekerpolissen' van Ergo. Directeur Theo Oskam meent dat dit onterecht is, omdat de polissen — anders dan de AFM schrijft — geen beleggingspolis zijn, 'maar een garantieproduct'. Ergo heeft volgens hem 'een transformatie afgerond' en heeft in Nederland nog 140 tussenpersonen, 30.000 klanten en euro 25 mln aan premie-inkomen.
Bron: AFM