AFM houdt proef ING 'zeer scherp' in de gaten

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) voert gesprekken met ING over de plannen die de bank heeft om betalingsgegevens van klanten te gaan gebruiken om advertenties op maat aan te bieden.

De toezichthouder houdt de proef van ING 'zeer scherp' in de gaten, laat een woordvoerder vrijdag aan NU.nl weten. De AFM wil dat de bank in gesprek gaat met de samenleving en 'open en eerlijk communiceert'.

Theodor Kockelkoren, waarnemend voorzitter van AFM, riep de hele bankensector daarom vrijdag op het gesprek met de maatschappij aan te gaan. 'Het gebruik van klantgegevens kan immers het vertrouwen van de consument schaden', zegt hij.Vertouwen in bank afgenomen

Radar deed eerder deze week onderzoek onder 15.000 ING-klanten. Hieruit blijkt dat bijna tachtig procent (78,8%) van de klanten zegt dat door de aankondiging het vertrouwen in ING is afgenomen. 30,4 procent van de ING-klanten geeft aan dat zij overwegen over te stappen naar een andere bank.Consumentenbond: 'ING moet stoppen'

De Consumentenbond liet donderdag weten dat ING onmiddellijk moet stoppen met het plan om klantinformatie met derden te delen. Volgens de belangenorganisatie is het plan in strijd met de bestaande privacywetgeving en de gedragscode van banken.

Bron: NU.nl / TROS Radar