background branding

AFM kan geen sancties opleggen in rentederivatendrama

afm-140619.jpg

Toezichthouder AFM blijkt een waakhond zonder tanden bij de afwikkeling van het rentederivatendrama. De Autoriteit Financiële Markten is weliswaar formeel aangewezen als toezichthouder op de schade- afhandeling, maar de waakhond kan naar eigen zeggen helemaal geen sancties opleggen aan banken die een loopje nemen met de compensatie voor mkb’ers. Dat meldt het FD.

'Wij beschikken binnen het Uniform Herstel Kader (de in 2016 met de banken overeengekomen civielrechtelijke compensatieregeling, red.) niet over handhavingsinstrumentarium, omdat wij die niet hebben gekregen', zegt een woordvoerder van de AFM na vragen van het FD. Belangenbehartigers van gedupeerde mkb’ers reageren verbijsterd.

Meer weten over derivaten? Bekijk hier de uitleg.

Financieringslasten gestegen door dalende rente

Zes banken, waaronder Rabobank, ING, ABN AMRO en Deutsche Bank, verkochten voor de financiële crisis zogeheten renteswaps waarmee ondernemers met financieringen zich konden indekken tegen een oplopende rente. Maar de rente daalde, waardoor de financieringslasten juist explodeerden. De totale schade voor het mkb wordt geraamd op meer dan 1,5 miljard euro, geld dat in de zakken van de banken verdween.

Bron ANP MediaWatch / FD