AFM waarschuwt voor lening naast hypotheek

hypo84_780.jpg

Naast je hypotheek een extra lening afsluiten om de bijkomende kosten van een woningaankoop te financieren? Beter van niet, vindt de financiële toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De hypotheeknormen zijn de laatste jaren aangescherpt. Waar voorheen ook de overdrachtsbelasting en de kosten van bijvoorbeeld de makelaar en notaris konden worden meegefinancierd, is de ruimte daarvoor nu beperkt. Dit jaar mag nog 2 procent meer worden geleend dan de woning waard is, vanaf 2018 kan dat helemaal niet meer.

Sparen

De strengere regels zijn bedoeld om te voorkomen dat mensen met een restschuld blijven zitten als zij hun woning weer verkopen. Het idee is dat huizenkopers eerst sparen voor de kosten die bij de aanschaf van een woning komen kijken. Als het aan de AFM ligt moet op termijn ook 10 procent van de koopsom met eigen geld worden voldaan.

Terughoudendheid

De AFM heeft echter signalen ontvangen dat adviseurs hun klanten aanraden voor de bijkomende kosten een consumptief krediet af te sluiten. Dat is niet per se verboden, maar de toezichthouder vindt het niet altijd verstandig. Zeker als iemand al de maximale hypotheek afsluit die zijn financiële situatie toelaat, is terughoudendheid gewenst.

Bron: ANP