AFM waarschuwt voor pensioenprobleem

pensioen_pech_korten_800.jpg

Een op de drie Nederlanders moet er rekening mee houden dat hij of zij na pensionering minder te besteden heeft dan verwacht. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Het is volgens de toezichthouder belangrijk dat mensen zich hierdoor niet laten verrassen.

Uitgavenpatroon aanpassen

'Mogelijk moeten zij hun uitgavenpatroon drastisch aanpassen. Misschien het huis verkopen? Dit kan grote negatieve consequenties hebben voor zowel het individu als voor de maatschappij', zei de AFM dinsdag in het kader van de Pensioen3daagse die deze week wordt gehouden.

'Wanneer grote groepen mensen met pensioen gaan die minder ontvangen dan ze hadden verwacht en misschien moeilijk kunnen rondkomen, kan dit een negatief effect hebben op de economie en kan er opnieuw sprake zijn van verlies van vertrouwen in de financiële sector.'

Dat onze oude dag er minder rooskleurig uitziet, heeft onder meer te maken met de lage rentestand. Het is volgens de AFM niet duidelijk hoe lang die zal aanhouden. Pensioenfondsen kampen door de lage rente met meer verplichtingen waardoor zij de pensioenen voorlopig niet of minder kunnen verhogen (indexeren). Wat ook een rol speelt, is de verdere verhoging van de levensverwachting.

Meer inzicht in situatie

Deze week zetten enkele honderden organisaties, waaronder de AFM, zich in om Nederlanders meer inzicht te geven in hun pensioensituatie. Volgens de toezichthouder is daarbij belangrijk dat drempels worden weggenomen die mensen verhinderen zich goed te verdiepen in hun pensioen.

Er zijn diverse groepen met extra risico op een pensioentekort, onder meer gescheiden mensen, zzp'ers en eigenaren van woningen die onder water staan.

Bron: ANP