Afraders: deze zonnebrandcrèmes bieden niet de beloofde bescherming!

09052022 zonnebrandcreme.jpg

Er zijn verschillende zonnebrandmiddelen op de markt die niet de beloofde sun protection factor (SPF) bieden. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De organisatie laat zich dan ook kritisch uit over deze zonnebrandcrèmes: 'Wij raden af om deze producten te gebruiken.'

De Consumentenbond doet ieder jaar onderzoek naar zonnebrandmiddelen. De SPF geeft de bescherming tegen uvb-stralen aan.

Resultaat

De crèmes die slecht uit de bus kwamen zijn:

  • Etos natural Sun lotion SPF30
  • Suntribe All Natural Zinc Sun Stick SPF 30 
  • Clinique mineral Sunscreen lotion for body SPF30

Deze producten behaalden respectievelijk een SPF van 21, 12 en 11 in plaats van de aangegeven 30.

0 09052022 zonnebrandcreme.png
De betreffende producten. Bron: Consumentenbond

Reactie

De Consumentenbond vroeg de bedrijven om een reactie. Zowel Etos en Suntribe hebben aangegeven zich niet te herkennen in de testresultaten. Ze gaan zodoende een intern onderzoek instellen. Een reactie van Clinique bleef uit.

Huidkanker

Te veel blootstelling aan uvb-stralen vergroot het het risico op huidkanker. Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, stelt dan ook dat het echt beter moet. 'Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat zonnebrandmiddelen daadwerkelijk de bescherming bieden die op de verpakking staat.'

Kun je door een raam heen verbranden?

Groene Keuze

De Consumentenbond was daarentegen juist te spreken over een aantal andere merken. Vijf zonnebrandmiddelen uit de categorie SPF 30 kregen namelijk een groen label. Het is voor het eerst dat de organisatie kijkt naar Groene Keuze-producten. In dit geval is er gekeken naar de gebruikte uv-filters en andere ingrediënten. Het materiaal en gewicht van de verpakking en of deze goed te legen is zonder verspilling, speelden ook een rol. Zie hier om welke merken het gaat:

  • Dr. Jetske Ultee Suncover
  • Cien Sun (Lidl)
  • Sun Lotion 30 Love your planet
  • Naïf Sunscreen body
  • Hema Mineral sunscreen sun lotion
  • Kruidvat Solait Natural Sun Lotion.

Voorbruinen onder de zonnebank? 'Het is een dodelijk apparaat'

Op 4 mei publiceerde Radar een video over de gevaren van de zonnebank. 'Het is een hardnekkige mythe dat voorbruinen goed voor je huid is,' zegt Marlies Wakkee, dermatoloog van het Erasmus MC in Rotterdam.  Je kunt de eerste video van de zomerserie hier terugkijken: