Afschrijvingen bij schadeverzekeraars

Bij het zoeken naar een reis- of inboedelverzekering kun je verschillende aspecten vergelijken, zoals de premie en de maximale uitkering. Maar hoeveel krijg je daadwerkelijk uitgekeerd in het geval van schade?

Dat verschilt nogal per verzekeraar en ze zijn er niet allemaal even open over.

Verrassing van je reisverzekeraar

Een camera die je uit je handen laat glippen op een hooggelegen uitzichtspunt. De smartphone waarvan je vergeten bent dat die nog in je zwembroek zit tijdens je duik van de hoge. Of je modieuze zonnebril die van je hoofd valt en waar vervolgens per ongeluk iemand om gaat staan. Kan allemaal gebeuren, maar gelukkig ben je goed verzekerd.

Bij thuiskomst bel je met de reisverzekeraar en tot je verrassing krijg je veel minder terug dan je verwacht. Hoe kan dat nu?

Bart van der Laak, van het financieel consumenten platform Wegwijs doet al jaren onderzoek naar schadeverzekeringen. Wat je uitgekeerd krijgt hangt af van de verwachte levensduur van een product.

Hoelang je product meegaat verschilt per verzekeraar

Hoelang gaat een mobiele telefoon mee of een camera? Opmerkelijk genoeg zijn deze gegevens amper bekend, ook de vergelijkingssites hebben ze niet. Vergelijkingssites kijken alleen naar de prijs en de maximale uitkering van een product, maar niet naar hoelang een product meegaat. En juist dat laatste verschilt per verzekeraar.  

We nemen de 2  jaar oude camera van 350 euro als voorbeeld. We claimen hem bij verzekering A. Die staat bij vergelijkingssites op 1 omdat deze verzekeraar maximaal 500 euro uitkeert. Wat niet verteld wordt, is dat de camera in drie jaar is afgeschreven. Daarom krijgen we maar 117 euro terug. Bij verzekering B is de maximering 350 euro, maar wordt de camera in 5 jaar afgeschreven. Dat betekent dat er nu 210 euro uitgekeerd wordt.

Belangrijke informatie, maar de meeste verzekeraars maken deze afschrijvingslijsten niet bekend. En dit effect treedt niet alleen op bij reisverzekeraars, ook inboedelverzekeraars werken met afschrijvingslijsten.

Nieuwwaarderegeling

Echter kan hier het verschil nog verder oplopen door de zogenaamde nieuwwaarderegeling. Je product blijft na koop een groot gedeelte van zijn levensduur de nieuwwaarde houden. Tijdens die periode krijg je het volledige bedrag vergoed. De meeste verzekeraars hanteren de 60-40 nieuwwaarde-regeling. Tijdens 60% van de levensduur krijg je 100% van de nieuwwaarde vergoed. Juist hierdoor is de tijd waarin een product wordt afgeschreven nog belangrijker.

Stel: je 5 jaar oude televisie wordt gestolen. Verzekering A hanteert een afschrijving van tien jaar. Dit betekent dat de televisie nog binnen de 60 procent van de levensduur valt en krijgt de volledige nieuwwaarde vergoedt. Verzekeraar B hanteert een afschrijvingstermijn van 8 jaar, dan valt deze buiten de nieuwwaarderegeling niet in en krijgt je slechts 3/8e  van de waarde terug. Een verschil van bijna 400 euro.

Vanwege deze forse verschillen heeft van der Laak zo'n 60 verzekeraars aangeschreven, van slechts 8 kreeg hij antwoord. Bart van der Laak pleit dan ook voor meer openheid door verzekeraars.

Laatste reacties

8
  • Door Radar

Bij het zoeken naar een reis- of inboedelverzekering kun je verschillende aspecten vergelijken, zoals de premie en de maximale uitkering. Maar hoeveel krijg je daadwerkelijk uitgekeerd in het geval van schade? Dat verschilt nogal per verzekeraar - en ze zijn er niet allemaal even open over. Maandag 5 september in Radar, 20:30 uur, bij AVROTROS op NPO 1

  • Door Frantic2

wat is de vraag?

  • Door Dirkie

wat is de vraag?Geen vraag alleen een aankondiging van een onderwerp voor de uitzending, zodat je vooraf kunt bepalen of je gaat kijken of dat je iets anders kunt gaan doen, denk ik.