Afwasbestendige mobieltjes en 'smogvrij' van school

afwas_mobiel_628.jpg

Buitenlands consumentennieuws

Handig én hygiënisch: een mobieltje dat je met de vuile borden en het bestek mee kan in de afwas. In China heeft afwassen geen zin: de lucht is en blijft ernstig vervuild. Scholen wordt geadviseerd 'smogvrij' te geven. Lees alle opvallende nieuwtjes uit het buitenland.

Japan: Afwasbestendig mobieltje

Op mobieltjes zitten gemiddeld meer ziektekiemen dan op een toiletbril. Niet zo hygiënisch dus, maar gelukkig: het Japanse elektronicabedrijf Kyocera heeft er iets op gevonden, de Digno Rafre. Een mobieltje dat niet alleen tegen water kan, maar ook tegen zeep. Je kan dit apparaatje dus gewoon wassen, net zoals je de vaat doet. De telefoon komt in december op de Japanse markt, plannen voor daarbuiten zijn er nog niet.

China: Hoogste alarmfase smog in Peking

De Chinese autoriteiten hebben maandag voor het eerst in de hoofdstad Peking vervuilingscode rood, oftewel het hoogste smogalarm afgekondigd. Het betekent dat 30 procent van de voertuigen van de weg moet en zware voertuigen verboden zijn. De meeste scholen hebben het advies gekregen de lessen te annuleren en bedrijven wordt aangeraden flexibele werktijden in te voeren. Grootschalige buitenactiviteiten moeten worden afgelast. Heel het noorden en delen van het midden van China gaan gebukt onder smog.

Duitsland: 26 keer geflitst in 3 weken

Een 26-jarige motorrijder is in 3 weken tijd 26 keer geflitst terwijl hij te hard door steeds dezelfde tunnel in het Duitse München reed. reed tussen de 26 en 56 kilometer te hard, steeds door dezelfde tunnel. Hij waande zich veilig omdat zijn nummerbord op de flitsfoto's niet te herkennen is. De politie ontdekte echter dat hij steeds rond hetzelfde tijdstip door de tunnel scheurde en posteerde enkele collega's bij de tunnel die hem aanhielden toen hij weer kwam aangesneld. De man kreeg een boute van 4.180 euro en zal waarschijnlijk zijn rijbewijs definitief kwijtraken.

VS: 'Slimme pleister' dient medicijnen toe

Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuw soort pleisters ontwikkeld waarmee huidaandoeningen en brandwonden beter kunnen herstellen. De pleisters zijn rekbaar en 'slim': ze kunnen medicijnen toedienen al naargelang de toestand van de aandoening. Zo meet de pleister de lichaamstemperatuur. Ook geeft het een waarschuwing wanneer het geneesmiddel opraakt.

VS: Bionische hand voor kleuter

Een zesjarige Amerikaanse jongen heeft volgens eigen zeggen 'het mooiste kerstcadeau ooit gekregen'. Lucas Abraham uit de staat Kentucky kreeg een kunsthand aangemeten die door middel van 3D-techniek is ontwikkeld. Binnen enkele minuten nadat hij zijn nieuwe hand kreeg, kon hij een bal vastpakken. Hij mocht er meteen mee naar school en schudde daar voor het eerst de hand van zijn schoolvriendjes.

Bron: ANP / de Volkskrant / DuurzaamBedrijfsleven