Afwijkende resultaten in onderzoek met verborgen camera naar thermografie
Radar heeft met behulp van de verborgen camera thermografie-onderzoek onderzocht. Dezelfde proefpersoon kreeg van drie thermografische onderzoeken drie totaal verschillende uitkomsten..
Thermografie in de regel niet voor diagnostiek
Bij thermografie-onderzoek wordt het lichaam in beeld gebracht met behulp van warmtecamera's, waarna de onderzochte persoon een rapport krijgt met mogelijk diagnoses. Een thermografisch onderzoek kost tussen de 370 en 450 euro. In de reguliere medische wereld wordt thermografie niet voor diagnostiek ingezet. Dat roept de vraag op hoe betrouwbaar deze methode is.
Drie verschillende uitkomsten
Radar liet een proefpersoon drie thermografische onderzoeken ondergaan. Bij alle drie deze onderzoeken kreeg zij een totaal verschillende uitkomst. Waar de ene thermograaf geen bijzonderheden constateerde aan haar armen en handen, wees een ander erop dat ze mogelijk het Syndroom van Raynaud zou hebben (een vaataandoening van de handen). En als alle genoemde kwalen in de rapporten serieus genomen moeten worden, heeft de proefpersoon bij elkaar opgeteld een lange lijst aan aandoeningen; van een uitgeputte bijnier, beginnende diabetes, vaatontsteking, voedselallergieën, een ontwrichte atlas in de nek tot hormonale onbalans.

Artsen waarschuwen voor thermografie
Radar legde deze bevindingen voor aan drie artsen. Allemaal waarschuwen ze voor het gebruik van medische thermografie. Lukas Stalpers, Radiotherapeut in het Amsterdam UMC, noemt het bedrog: "Het is flauwekul. Wat gevaarlijk is, is dat er adviezen uit volgen die helemaal nergens op gebaseerd zijn. Ze zien van alles, waarvan ik niet begrijp wat er staat."
Mensen krijgen een aandoening aangepraat
Antoinette Hertsenberg: "Het is heel kwalijk dat mensen zo stellig een aandoening aangepraat wordt, die soms niet eens bestaat. Zoals een uitgeputte bijnier bijvoorbeeld. Naast het feit dat mensen zich zorgen gaan maken of wellicht onnodig hun leven hierop gaan aanpassen, kan het mensen ook op kosten jagen als ze verdere medische hulp of ondersteuning denken te moeten inschakelen op basis van de gegeven adviezen."
In 2016 lieten wij al zien dat thermografie ook bij borstonderzoek werd ingezet, maar dat hier geen wetenschappelijk bewijs voor is. Die uitzending was gericht op thermografie als vervanging van de mammografie, de röntgenfoto die van de borst wordt gemaakt in het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Bij een mammografie worden de borsten tussen twee platen gedrukt om een röntgenfoto te maken. Dit ervaren veel vrouwen als pijnlijk en vervelend, waardoor thermografie soms een goed alternatief leek.
Deel je ervaringen, stel vragen en discussieer met andere leden over dit onderwerp.
Laatste reacties
37Beste lezer, In de uitzending van 8 mei schenken wij aandacht aan thermografie. Medische thermografie zou dé manier zijn om in een vroeg stadium allerlei klachten aan je lichaam te kunnen ontdekken. Via een infraroodcamera wordt de temperatuur van de huid gemeten, en zo zou je kunnen zien wat er aan de hand is. Wij gingen op onderzoek uit met een verborgen camara. Wat bleek: dezelfde proefpersoon kreeg van drie thermografische onderzoeken drie totaal verschillende uitkomsten. Heb jij ervaring met thermografie? We horen graag je verhaal. Groet, Internetredactie Radar
Ik heb in het ziekenhuis weleens geïnformeerd naar de mogelijkheid van thermografie i.p.v. de tweejaarlijkse controle van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. De specialist was daar absoluut geen voorstander van omdat het niet betrouwbaar bleek te zijn. https://www.kwf.nl/nieuws/thermografie-voor-borstkankerscreening
Ik heb in het ziekenhuis weleens geïnformeerd naar de mogelijkheid van thermografie i.p.v. de tweejaarlijkse controle van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. De specialist was daar absoluut geen voorstander van omdat het niet betrouwbaar bleek te zijn. https://www.kwf.nl/nieuws/thermografie-voor-borstkankerscreening Per definitie moet je kritisch zijn als er simpele oplossingen voor complexe zaken langskomen. Als het makkelijk was waren die problemen er niet.