Airbnb krijgt claim van 760 miljoen euro wegens berekening dubbele servicekosten

Claimorganisatie servicekostenterug.nl legt vandaag een claim van 760 miljoen euro neer bij Airbnb. Volgens de organisatie vraagt Airbnb niet alleen geld voor haar service aan de verhuurder, maar ook aan de huurder. Dubbelop dus. En dat mag niet volgens de Nederlandse wet. Duizenden mensen proberen nu via diverse claimorganisaties hun geld terug te krijgen. En dat kan behoorlijk oplopen. In sommige gevallen gaat het om honderden euro's per geboekte woning.

Servicekostenterug.nl claimde in de zomer al 300 miljoen, maar ze hebben deze claim verhoogd tot ruim 760 miljoen. De verhoging komt door een herberekening in verband met nieuwe informatie. Naast Nederlandse klanten claimt servicekostenterug.nl nu ook de servicekosten terug van buitenlanders die in Nederland een huis hebben gehuurd via Airbnb. Ook zij vallen onder de Nederlandse wet waarin staat dat je niet dubbele servicekosten mag berekenen. 

In het gelijk gesteld

Afgelopen 9 maart gaf de rechtbank in Amsterdam een individuele klant van Airbnb gelijk. Airbnb moet de servicekosten van deze huurder terugboeken. Met deze uitspraak ligt de weg open voor duizenden klanten die een woning via Airbnb hebben geboekt. Of dat nou in het binnen of buitenland is geweest.

Kosten kunnen aardig oplopen

De servicekosten kunnen voor veel mensen al aardig oplopen. Vaak is het rond de 15 procent van het totale bedrag. De huurder betaalt zo'n 3 procent per boeking.

Verschillende claimbureau's en organisaties zoals de Consumentenbond roepen mensen op om zich in te schrijven om zo samen een grote zaak op te bouwen tegen Airbnb. In totaal hebben zich al duizenden Nederlanders in geschreven. 

Hoge Raad

De Rechtbank Rotterdam heeft onlangs aangekondigd alle lopende procedures over de servicekosten van Airbnb te schorsen en de relevante juridische vragen voor te leggen aan de Nederlandse Hoge Raad. Een uitspraak van de Hoge Raad kan in de loop van 2021 worden verwacht. Airbnb heeft in een reactie laten weten dat ze de uitspraak van de Nederlandse Hoge Raad afwachten.

In de studio zit Adriaan de Gier van Servicekostenterug.nl. Hij legt uit hoe aan het claimbedrag komt en wat de volgende stappen zullen zijn.

Reactie Airbnb

Airbnb laat in een reactie weten dat 'de claimbedragen onjuist en misleidend zijn'. Je kunt hier de volledige reactie lezen.

Forumreacties

9
  • Door Radar

Airbnb heeft een grote schadeclaim aan z'n broek hangen. Er worden onterecht servicekosten gevraagd, zo oordeelde de kantonrechter eerder dit jaar. Airbnb vraagt namelijk niet alleen geld voor haar service aan de verhuurder, maar ook aan de huurder. Dubbelop dus Wat vind jij hiervan? Kijk hier de uitzending van Radar terug: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/airbnb-krijgt-claim-van-760-miljoen-euro-wegens-berekening-dubbele-servicekosten/

  • Door J. Deltoer

Wat vind jij hiervan?
Volgens mij is het niet toegestaan twee heren te dienen. Sorry voor mijn niet genderneutraal antwoord.

  • Door Jablan

Airbnb heeft dit vanaf dag 1 zo gedaan en ... er zijn nogal wat bedrijven, die dit hebben overgenomen. Zal pas verdwijnen met een aangepaste EU-Richtlijn.