Airco's: wat moet je weten?

airco-18-08-2017-780.png

Welke verschillende soorten airco's bestaan er? Op welke temperatuur kun je het apparaat 't beste afstellen?

Radar gaat in gesprek met de de Nederlandse vereniging van ondernemingen op het gebied van de Koudetechniek en Luchtbehandeling (NVKL).

1. Wat is een split-airco-systeem?

'Bij een split-airco-systeem ligt de plek waar je warmte wilt onttrekken (binnen) en de plek waar je warmte wilt afgeven (buiten) uit elkaar. Daarom is het koudecircuit langer en is er sprake van een binnenunit en een buitenunit, onderling verbonden met een koelleiding', legt Rik van Berkel van NVKL uit. Een variant op deze airco is een multi-split-systeem: dan wordt er gebruik gemaakt van meerdere binnenunits.

2. Wat is een verrijdbare airco?

Je hebt dan ook nog de keuze uit verrijdbare airco's. Die hebben een slang naar buiten voor de warmteafvoer. De Consumentenbond vertelde eerder in het Financieele Dagblad (FD) dat het niet zo verstandig is zo'n mobiele variant aan te schaffen. Volgens Joyce Donat van de bond wordt de warme lucht afgevoerd door het raam. Zo komt er ook weer warme lucht binnen, waardoor het apparaat minder verkoeling oplevert. Bovendien, zo zegt Donat, maken de verrijdbare apparaten behoorlijk wat lawaai.

3. Hoe vaak moet je het apparaat voor onderhoud laten checken?

Dat hangt erg af van de airco die jij in huis hebt, check dit dus vooral bij het bedrijf zelf! In het algemeen geldt volgens de NVKL: 'Onderhoud is jaarlijks nodig, maar ook sterk afhankelijk van het gebruik. Hoeveel bedrijfsuren per jaar? En de omstandigheden: hoe 'schoon' is de locatie waar binnen- en buitenunit zijn geplaatst?'

Dit geldt voor het ook schoonmaken van de binnenunits en het vervangen van de luchtfilters: 'in ieder geval een keer per jaar. Zijn de omstandigheden slecht, of wordt de installatie continu gebruikt? Dan uiteraard meer.'

4. Wat als het apparaat veel geluid maakt?

Als je airco veel geluid maakt is het verstandig de hulp in te schakelen van een expert. De apparaten kunnen meer geluid gaan maken als ze slecht worden onderhouden of slecht zijn afgesteld.

5. Hoe koud kun je het apparaat instellen?

Het verschil tussen binnen en buiten moet maximaal zes graden zijn, zegt de NVKL. Als je dat verschil groter maakt kun je gezondheidsklachten (bijvoorbeeld verkoudheid) krijgen.

Dit is een artikel uit augustus 2017, door de redactie gecheckt op 24 juni 2019.

Radar vroeg aan Testpanelleden: heb jij een airco in huis? En zo ja: hoe bevalt dat?

Lees meer: Afkoelen in de tuin of met een airco?

Bron: NVKL / FD