background branding

Akkoord Duits tolplan

Het Duitse kabinet is woensdag akkoord gegaan met de internationaal omstreden tolplannen van minister Alexander Dobrindt van Verkeer. Vanaf 2016 moet er betaald worden voor het gebruik van de autobahnen.

Een vignet, zoals in Zwitserland, hoeft niet te worden aangeschaft. Voor korte bezoeken aan onze oosterburen kunnen automobilisten ook voor 10 euro een tolkaart voor tien dagen kopen, of voor 22 euro een tweemaandenkaart. Een jaarpas kost maximaal 130 euro al naar gelang de grootte en uitstoot van het voertuig.

Elektrische auto's en motoren vrijgesteld

Voor campers moet ook worden betaald. Motoren, elektrische auto's, invalidenauto's en ziekenwagens zijn vrijgesteld van tol. Controleren doen de Duitse autoriteiten steekproefsgewijs met nummerbordherkenning.

Nederlanders betalen alleen voor het gebruik van 13.000 kilometer aan autobahn, Duitsers moeten ook betalen voor het gebruik van B-wegen, maar zij krijgen hun geld tot op de cent terug via een verlaging van de wegenbelasting.

Boetes

Nederlandse automobilisten die in de toekomst vergeten tol te betalen voor het gebruik van Duitse snelwegen kunnen boetes verwachten tot maximaal 260 euro, met daarbovenop de verplichte aanschaf van een jaarpas van maximaal 130 euro. Weigeren om de Duitse wegenkas te spekken, kan dus aardig in de papieren lopen. Het hoogste boetebedrag is bestemd voor notoire zondaars die herhaaldelijk zijn betrapt. Een overtreding kost automobilisten in eerste aanleg tot 150 euro extra.

Discriminatie

Dat alleen buiten Duitsland woonachtige automobilisten daadwerkelijk extra betalen, komt volgens de EU-commissaris neer op discriminatie. Ook hekelt Bulc dat de tol voor korte bezoeken (10 euro voor tien dagen, 20 euro voor twee maanden) 'buitenproportioneel' hoog is.

Bron: ANP