Akkoord over duurzaam varken in supermarkt

De Nederlandse supermarkten en de varkensvleessector hebben afspraken gemaakt over het duurzamer maken van varkensvlees. Dat hebben het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en vertegenwoordigers uit de veehouderij donderdag bekendgemaakt.

Een van de belangrijkste maatregelen is dat varkens uiterlijk in 2015 meer ruimte en afleidingsmateriaal krijgen. Varkens krijgen 25 procent meer ruimte en biggen tot 50 procent. 'Hierdoor wordt verveling voorkomen en ontstaat er minder onrust in de stal. Ook voor een ingreep als het couperen van staarten worden eisen gesteld om de staart zo lang mogelijk te houden en zo natuurlijk gedrag te bevorderen', zegt het CBL.

Ingrepen zoals slijpen van tanden worden volgens de organisatie zo goed als uitgesloten. Daarnaast is overeengekomen dat het vervoer van varkens maximaal 6 uur mag duren en biggen langer bij hun moeder drinken (gemiddeld 28 dagen).

De partijen hebben ook afgesproken dat met castratie vervroegd wordt gestopt (2014 in plaats van 2015). En de kwaliteit van drinkwater voor varkens zal strenger worden gecontroleerd. Daardoor zullen de dieren minder snel ziek worden. Een andere belangrijke maatregel is dat het antibioticagebruik tegen 2015 sterk moet zijn teruggebracht, met 70 procent ten opzichte van 2009.

Het CBL liet in juni vorig jaar al weten met maatregelen te zullen komen om het vlees te

Bron: ANP

Meer over