Albert Heijn gaat onbemande AH to go's openen in kantoorpanden

10122020ah.jpg

Albert Heijn gaat kleinere en onbemande versies van AH to go's plaatsen in kantoorpanden. De supermarktketen denkt ook al na over het plaatsen van deze onbemande supermarktjes in ziekenhuizen en onderwijsinstellingen zoals universiteiten. 'Het concept kan goed op maat gemaakt worden en kun je overal plaatsen', aldus een woordvoerster van Albert Heijn.

De onbemande minisupermarktjes kunnen de bestaande kantine vervangen, maar dat hoeft niet. Ze kunnen ook op een locatie in een bedrijfspand komen waar mensen niet zo makkelijk weg kunnen, zoals een productievloer. Die keuze hangt van het bedrijf af, aldus de woordvoerster. Sinds vorig jaar is er al een volledig onbemande AH to go op de OK-afdeling van het ErasmusMC, voor ziekenhuispersoneel dat in de buurt van operatiekamers moet blijven.

Volgend jaar komen de kleine supermarkten op honderd kantoorlocaties.

In het eerste kwartaal van volgend jaar komen de kleine supermarkten op honderd kantoorlocaties. Albert Heijn werkt hiervoor samen met Selecta, het Zwitserse bedrijf achter de onbemande minisupermarkt Foodie's. Ongeveer twintig daarvan hadden al een soortgelijke bestemming als Foodie's, die worden omgebouwd. De andere locaties zijn nieuw.

Over de kosten doet de supermarktketen geen uitspraken

Over de kosten doet de supermarktketen geen uitspraken. Over toekomstige uitbreiding zegt de supermarkt dat die flink kan worden, maar konden nog geen details worden gegeven. 'We gaan samen op zoek naar nieuwe locaties, we gaan het netwerk van Selecta gebruiken', aldus de woordvoerster.

In de onbemande supermarkten kunnen werknemers straks producten van Albert Heijn to go vinden en met zelfscankassa's afrekenen. De samenwerking speelt in op de veranderingen op de werkvloer, waarbij werknemers minder vaak en op wisselende tijden op kantoor aanwezig zijn en behoefte hebben aan gevarieerd en gezond eten, zeggen Albert Heijn en Selecta.

Er zijn inmiddels meer dan tweehonderd vestigingen van Foodie's in Europa. Albert Heijn heeft ruim duizend winkels in Nederland en België, waarvan 87 to go-winkels op treinstations, bij universiteiten, ziekenhuizen en tankstations. Dat zijn to go's waar alleen zelfscankassa's zijn, maar ook nog bemande kassa's met personeel.

Lees ook: Tabak in de ban bij AH To Go op stations

Bron: ANP