background branding

Albert Heijn voert 'ouderenuurtje' in

OuderenUurtje_20.03.2020.jpg

Supermarktketen Albert Heijn heeft vanaf maandag een speciaal uurtje voor ouderen. Mensen van boven de 70 kunnen dan op werkdagen tussen 07.00 en 08.00 uur terecht voor hun boodschappen voordat de winkel voor iedereen opengaat.

Op die manier lopen ze minder risico het coronavirus op te lopen en hebben ze minder kans om mis te grijpen. In diverse andere landen hadden supermarkten al speciale openstellingen voor ouderen en soms ook voor zorgpersoneel. Vanuit de politiek waren de supermarkten al opgeroepen om met zo'n uur te komen.

Albert Heijn roept zijn andere klanten op rekening te houden met de extra openstelling en dan niet ook te komen. Het bedrijf vraagt verder alle klanten anderhalve meter afstand te houden, ook tot de kassamedewerkers en de vakkenvullers. Daartoe riep premier Mark Rutte woensdag ook al op.

Om het personeel bij de kassa's te beschermen heeft Albert Heijn plexiglazen scheidingswanden aangebracht en wordt een streep getrokken om aan te geven hoeveel afstand anderhalve meter is. Verder riepen de supermarkten al op zo veel mogelijk met pin te betalen in plaats van met contant geld.

Update 20 maart 14:36 - 'Ouderenuurtje werkt averechts'

Ouderenbond ANBO vindt het ouderentuurtje helemaal niks. 'Het gaat averechts werken. Oudere mensen worden gestigmatiseerd', klaagt de bond. Ook wordt er gevreesd dat ouderen die toch op een gewoon tijdstip komen, zullen worden weggekeken door andere klanten.

De bond denkt wel dat de actie goed bedoeld is, maar 'als oudere mensen zich goed voelen, is er geen enkele reden om niet naar buiten te gaan en boodschappen te doen. Oudere mensen zijn gewone mensen en moeten dus op elk moment boodschappen kunnen doen, als zij zich maar, net als iedereen, houden aan de richtlijn om 1,5 meter afstand van andere mensen te houden', zegt ANBO-directeur Liane den Haan.

Volgens de bond wordt de paniek onder ouderen nog versterkt door de actie. 'Mensen bellen ons huilend op omdat ze worden nageroepen dat ze thuis moeten blijven. De druk van familie op ouderen neemt steeds verder toe om niet meer naar buiten te gaan. Dit kan toch echt niet de bedoeling zijn. Straks durven ouderen helemaal niet meer naar buiten.'

KBO-PCOB is wél voorstander

Seniorenorganisatie KBO-PCOB is juist blij met het speciale winkeluurtje. 'Nu veel senioren te maken krijgen met de gevolgen van de maatregelen om het virus in te dammen, is het toe te juichen dat dit initiatief zo snel wordt uitgevoerd. In alle rust met minder mensen om je heen, je noodzakelijke boodschappen doen, dat is wel zo fijn en geeft ook rust. Veel mensen hebben vragen over boodschappen doen en of dat allemaal nog wel kan. Gelukkig kan dat gewoon nog en dat we deze groep nu op deze manier ook extra beschermen, is heel positief', zegt Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB.

De directrice heeft nog wel een kanttekening: 'Het tijdstip is wellicht wat aan de vroege kant, horen we. Misschien is daar nog wat aan te doen. Laten we vooral kijken hoe we elkaar kunnen ondersteunen in deze tijd.'

Bron: ANP