Alcohol drinken tijdens een hittegolf: wat moet je weten?

alcohol-warmweer-25-06-2020-780.jpg

Is het verstandig om alcohol te drinken bij hoge temperaturen? Dokters van Morgen (overgenomen door Radar) spreekt met het Voedingscentrum en het Trimbos-instituut.

In ieder geval adviseren beide organisaties: drink geen alcohol, en als je toch wil drinken, dan niet meer dan een glas alcohol per dag. Dat advies is zowel voor mannen als vrouwen hetzelfde.

Dit doet alcohol met je lichaam

Besluit je toch een wijntje of biertje te bestellen op het terras in de zon? Volgens het Voedingscentrum wordt alcohol snel opgenomen in het lichaam en heeft het direct invloed op je lichaam. 

'Het begint met een ontspannen gevoel en een zekere mate van angstreductie', legt het Voedingscentrum uit. 'De ademhaling en polsslag versnellen en de bloedvaten in de huid verwijden zich. Dit is te zien aan een rood gezicht.' Als je een glas alcohol langzaam drinkt bij het eten, dan wordt dat proces wat vertraagd.

'Via de dunne darm komt alcohol in het bloed. In de maag wordt al een klein gedeelte van de alcohol afgebroken. De alcohol die in het bloed terecht komt, breekt de lever af', aldus de voedingsorganisatie.

Tip: drink er een glas water naast!

Alcohol werkt vochtafdrijvend. Drink daarnaast dus een glas water. Is het erg warm? Dan is dat extra belangrijk, benadrukt het Voedingscentrum. Je verliest namelijk ook vocht omdat je zweet. 

Dat is volgens het Trimbos-instituut ook verstandig, bijkomend voordeel is dat de kater de volgende dag milder zal zijn. Let er ook op dat je niet extra veel of extra snel alcohol drinkt als je dorstig bent, waarschuwt de organisatie. Denk niet dat je je dorst lest met bier. Heb je dorst? Kies dan voor een alcoholvrije variant of voor water.

Maakt de soort drank nog uit?

Je krijgt evenveel alcohol binnen als je een glas bier (in een bierglas) drinkt in vergelijking met een glaasje jenever (in een jeneverglas). Volgens het Trimbos-instituut zit er in bier wel meer vocht, dus in dat opzicht is bier net iets beter, hoewel de organisatie benadrukt dat een glas water naast je alcoholdrankje altijd verstandig is.

Iets erbij eten is trouwens ook 'altijd een goed idee', vindt het Trimbos, alcohol op een lege maag kan harder aankomen.