Alcohol in warm weer: goed idee?
Verfrissend en gezellig, een glaasje op zomerdagen. Maar je merkt vast dat alcohol bij hoge temperaturen sneller naar je hoofd stijgt. Wat zijn de gevaren van drinken bij warm weer?
Hoe harder de zon schijnt, hoe meer vocht je verliest. Maar ook alcohol onttrekt water aan het lichaam. Wie drinkt tijdens warme dagen, loopt daarom meer kans op uitdroging. En dat kan je hoofdpijn opleveren, doordat je bloed minder snel zuurstof naar je hersenen voert. Hoe ouder je wordt, hoe meer risico je loopt.
Dubbele uitdroging
Ook verdampen hoge temperaturen bepaalde vloeistoffen in je drankje sneller dan de alcohol. Dat betekent dat je drankje sneller op is, terwijl je wel dezelfde hoeveelheid alcohol binnen hebt. Zo kan het dat je meer drankjes nuttigt en dus meer alcohol consumeert dan op koelere dagen zou gebeuren. Je dorst en het verfrissende effect zorgen er vaak voor dat je nog meer drinkt.
Je slaapt slechter
Dat je met alcohol in je bloed slechter slaapt, is intussen algemeen bekend. Maar het is ook zo dat alcohol je lichaam opwarmt. Als je tijdens warme nachten al kunt doorslapen, verstoort drinken kort voor je gaat slapen toch je nachtrust. Ook hier geldt: drink water voor je gaat slapen, om je lichaam af te koelen.
Meer kans op verbranden
Wie alcohol inneemt, merkt minder snel op dat de zon zijn of haar huid aan het verbranden is. Alcohol zet namelijk je bloedvaten open, waardoor je sneller via de huid warmte verliest. Ook heeft alcohol een verdovend effect, waardoor je de pijn van de zonnebrand minder voelt. Goed vooraf smeren dus – wat sowieso moet gebeuren.
Drink veel water
Mag je dan niet van een glas genieten op zomerse dagen? Zolang je voldoende water drinkt, kan het prima. Wissel liefst elk glas alcohol af met een glas water. Ook zonder alcohol is het goed om bij warm meer 2,5 liter water per dag te drinken. Schroom je niet om te vragen om een glas kraantjeswater. Houd ook je urine in de gaten. Als de kleur donker is, dan drink je te weinig.