AliExpress: hoe zit het met betrouwbaarheid, garantie en douanekosten?

aliexpress-betrouwbaarheid-douanekosten-780.jpg

Via AliExpress kun je de meest uiteenlopende producten kopen, van tablets tot speelgoeddrones en van handtassen tot yogamatten. Maar hoe betrouwbaar is dit Chinese online warenhuis, hoe zit het met douanekosten en waarop moet je nog meer letten als je er bestelt?

Koopjesminnend als ze zijn, weten ook veel Nederlandse webwinkelaars tegenwoordig de weg naar het enorm ruime en zeer goedkope assortiment van Chinese webwinkels te vinden. Eén van de bekendste adressen is het online warenhuis AliExpress.

Je kunt er terecht voor elektronica, sieraden, kleding en nog veel meer voor prijzen die een stuk lager zijn dan die in Nederland. De kwaliteit is dat in een aantal gevallen echter ook, en daarbij kunnen de levertijden ook nog eens flink oplopen.

Vragen en klachten over AliExpress zijn er eveneens, onder andere in dit topic op het forum van Radar. Want hoe zit het nu eigenlijk met de betrouwbaarheid van de Chinese internetgigant? Komen bestelde producten altijd aan? En hoe zit het nu eigenlijk met invoerrechten?

Wat is AliExpress?

AliExpress is een platform waar verkopers en kopers elkaar kunnen vinden - een soort tussenpersoon tussen winkel en klant dus eigenlijk.

Het bestaat sinds 2010 en maakt deel uit van de Alibaba Group. Dit concern is in 1999 opgericht door de Chinese zakenman en filantroop Jack Ma en bestaat uit internetbedrijven gericht op e-commerce waaronder business-to-business webportalen, online detailhandel en betalingsdiensten, een prijsvergelijkingszoekmachine en clouddiensten voor data.

Android Planet noemt AliExpress 'eigenlijk gewoon een verzameling van duizenden andere verkopers, die hun producten via de webwinkel aanbieden'. Gezien het enorm diverse aanbod zou je het ook een online warenhuis kunnen noemen.

De prijzen van artikelen op AliExpress zijn, voor Westerse begrippen, over het algemeen zeer laag.

Namaak invoeren is verboden

Voor die lage prijzen krijg je dan ook geen merkproducten: veel ervan zijn namaak en / of van onbekende merken, en met copyright nemen de Chinese verkopers het niet heel nauw. Pas hier wel mee op: het importeren van nep-Samsungs of -iPhones is natuurlijk verboden.

Mindere kwaliteit en minder garantie

De kwaliteit van de Chinese artikelen laat nogal eens te wensen over. Dat klinkt misschien gek als je bedenkt dat producten die in Nederland in de winkel liggen, vaak ook in China gemaakt zijn, maar het verschil is dat die aan allerlei strenge richtlijnen op het gebied van bouwkwaliteit en veiligheid moeten voldoen.

In China zijn dat soort regels een stuk minder streng, wat je dus merkt in de duurzaamheid van de producten. Daar komt bij dat je niet te veel moet verwachten van de garantie. Garantie op en reparatie van producten is in Nederland goed geregeld, maar dat geldt niet voor webshops buiten de EU - zoals AliExpress.

Daar staat tegenover dat de prijzen er zó laag zijn, dat het verleidelijk is om gewoon nogmaals dezelfde smartphone, powerbank of bureaulamp te bestellen...

Lang wachten op je aankoop

Ook de verzending is vaak goedkoop of zelfs gratis. Daar staat weer tegenover dat je lang op je bestelling moet wachten, want wanneer je niet voor de verzending betaalt, vindt het transport vaak plaats per schip.

Daar komt bij dat je pakket vervolgens in Nederland ook nog een tijd kan worden 'vastgehouden', zoals forumgebruiker nicks1 ondervond.

Laat je niet verrassen door hoge douanekosten

Een ander forumlid, Johja, wachtte drie weken op zijn aankoop en moest vervolgens ook nog 72 euro aan de bezorgdienst betalen. 'Free shipping betekent dat het transport vanuit China naar Nederland gratis is. Echter, douanekosten vallen hier niet onder', aldus forumgebruiker NeoDutchio in hetzelfde topic.

Dat is een andere AliExpress-valkuil: als je duurdere producten koopt, komen er vaak nog invoerkosten bij. Bij ontvangst betaal je dan btw en andere kosten. Zo kan jouw goedkope smartphone alsnog duur uitpakken.

De regels in het kort:

  • over bestellingen met een waarde tot €22,- worden geen invoerrechten en btw gerekend
  • bestellingen met een waarde vanaf €22,- tot €150,- zijn vrij van invoerrechten maar niet van btw
  • over bestellingen die meer waard zijn dan € 150,- moet je altijd invoerrechten en btw betalen

In de meeste gevallen rekenen de postbezorgdiensten geen inklaringskosten als het bestelbedrag van de te importeren goederen onder de €22,- blijft. Dit kun je nalezen op de website van de invoercalculator. Daar vind je ook een tool waarmee je de extra (douane)kosten kunt berekenen. Zo kun je onaangename verrassingen zoals die van Johja voorkomen.

Kleding wil nog wel eens tegenvallen

Iets anders om mee op te passen is het bestellen van kleding via de Chinese webwinkelgigant. Hiervoor waarschuwt de Consumentenbond, die ook een artikel aan Chinese webshops heeft gewijd.

'Kleding kopen is een grote gok. Uit ons onderzoek blijkt dat kleding er op de foto vaak fraaier uitziet dan het in werkelijkheid is.' Verder kloppen volgens de bond de maten soms niet en is de kleding een stuk kleiner dan je mag verwachten, en laat de kwaliteit van het gebruikte materiaal nogal eens te wensen over.

Betaal met creditcard of PayPal

Een andere tip van de Consumentenbond is om altijd te betalen met creditcard of Paypal, omdat je met die methoden nog een zekere aankoopbescherming hebt.

Lees ook: Wat is PayPal en hoe veilig is het?

De hamvraag: hoe zit het met de betrouwbaarheid van AliExpress?

Volgens Android Planet is AliExpress veiliger dan een site als Marktplaats, 'waar je nooit zeker weet wie er precies verkoopt'. Dat is komt mede doordat gebruikers feedback kunnen achterlaten bij elke verkoper. Al die gebruikersreviews krijg je te zien naast het product dat je op het oog hebt.

'Het overgrote deel van de verkopers zit op 95 procent of meer positieve reviews, en is dus aardig betrouwbaar,' aldus Android Planet in dit artikel over AliExpress. 'In de zoekresultaten zorgt AliExpress er bovendien doorgaans voor dat de meest betrouwbare webwinkels bovenaan staan.'

Afgaand op bovengenoemde ratings, maar ook op forumposts en ervaringen van onszelf en bijvoorbeeld Android Planet, kunnen we stellen dat AliExpress qua transacties en leveringen niet meer of minder betrouwbaar is dan andere grote webwinkels. Er zitten alleen wat meer haken en ogen aan.

Concluderend kunnen we over AliExpress zeggen:

  • Het is redelijk betrouwbaar
  • Het is goedkoop
  • Je 'betaalt' met soms mindere kwaliteit, lange levertijden en andere haken en ogen
  • Je moet rekening houden met douanekosten

Bron: Consumentenbond / Android Planet