Allergie voor penicilline mogelijk vaak onterecht in patiëntendossier

penicilline142820681_l.jpg

Bij een deel van de ziekenhuispatiënten staat onterecht een medicijnallergie in het dossier, blijkt uit verkennend onderzoek van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. Het gaat hier meestal om overgevoeligheid voor penicilline. Maar dat lijkt lang niet altijd terecht.

Het ziekenhuis deed onderzoek bij twee huisartsenpraktijken. Bij maar liefst 78 procent van de bijna driehonderd deelnemende patiënten kon een onterechte aantekening uit het dossier worden verwijderd. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of dit probleem op grotere schaal speelt. 

Allergie of bijwerking?

Internist-infectioloog Marvin Berrevoets denkt een en ander wel te kunnen verklaren: ‘Vroeger was het niet mogelijk om een reactie op medicatie goed vast te leggen in het dossier van de patiënt. Vaak werd 'allergie' in het dossier vermeld, terwijl het om een bijwerking van het toegediende antibioticum ging. Soms staat ook al vanaf de kinderjaren van de patiënt nog steeds ‘allergie’ vermeld, terwijl die daar reeds overheen is gegroeid.’

Onterechte vermelding met negatieve gevolgen

Een onterechte vermelding van een penicilline-allergie is erg nadelig: ‘De patiënt krijgt daardoor vaker breedspectrum antibiotica toegediend.’ Breedspectrum antibiotica geeft meer bijwerkingen en zorgt er ook voor dat de bacterie ongevoelig kan worden voor antibiotica. ‘Door de vermelding van een allergie uit het dossier te halen, kunnen we de patiënt voortaan veilig met het juiste antibioticum behandelen.’

Berrevoets is nu nog op zoek naar twintig huisartsenpraktijken in Midden- en Oost-Brabant die aan het vervolgonderzoek willen meedoen.

Bron: ANP