background branding

Als je op vakantie gaat, en je krijgt dan een oproep voor een coronavaccinatie, wat gebeurt er dan?

vakantie-vaccins-12052021-780.jpg

Vanaf 15 mei kun je - als de aangekondigde versoepelingen doorgaan - weer vakantiereizen maken naar landen met een laag besmettingsniveau. Wat als je net in het buitenland bent als je je vaccinatie-uitnodiging krijgt?

In ieder geval tot en met 15 mei geldt het dringende advies: reis niet naar het buitenland, tenzij je zwaarwegende redenen hebt dat wel te doen, bijvoorbeeld vanwege een ernstige familiesituatie of vanwege noodzakelijk werk. De regel verandert waarschijnlijk binnenkort, als de versoepelingen doorgaan.

Wanneer krijg jij je vaccin?

Via deze tool van de Rijksoverheid kun je kijken wanneer jouw (leeftijds)groep ongeveer gepland staat om een uitnodging voor het vaccin te krijgen.

Allereerst: vaccinatie-oproepen worden per post verstuurd. De brief krijg je van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Je zult in jouw afwezigheid iemand toegang moeten geven tot je brievenbus om te controleren of je de oproep al ontvangen hebt. Met de bovenstaande tool en berichtgeving in het nieuws kun je waarschijnlijk al een beetje inschatten wanneer jouw uitnodiging in de bus valt.

Overal in Nederland laten prikken?

'Ons uitgangspunt is om iedereen die een uitnodiging heeft ontvangen en een vaccinatie wil, zo snel mogelijk te prikken', vertelt een woordvoerder van de GGD aan Radar. 'Dus als je een uitnodiging hebt gehad, maak dan zo snel mogelijk een afspraak, zodat we ook weer snel de volgende leeftijdsgroep kunnen uitnodigen.'

Krijg je de oproep, dan kun je een afspraak maken: telefonisch of digitaal. Hoe ver vooruit die afspraak gepland kan worden kan een woordvoerder van de GGD niet precies aangeven: dat hangt ook af van de aantallen vaccins die geleverd worden.

Als je in Nederland op vakantie gaat en je krijgt de vaccinatie-oproep, dan kun je op alle plekken in Nederland terecht voor een prik. Je hoeft dan niet terug te reizen naar je eigen woonplaats. Dat hangt natuurlijk wel af van de beschikbaarheid van de prikafspraken in die plaats.

Let op: reisadvies is nu nog oranje

Let op: alle landen hebben op dit moment op zijn minst de kleurcode oranje. Dat betekent: niet reizen, tenzij strikt noodzakelijk. Per 15 mei kunnen voor enkele landen de kleurcodes, en daarmee de reisadviezen, veranderen.

De Rijksoverheid schrijft op de website: 'Reizen blijft een risico. De situatie in ieder land kan snel veranderen, bijvoorbeeld omdat ergens snel veel besmettingen zijn met corona. Of door een nieuwe gevaarlijke variant van het virus.' Mogelijk krijg je op de plaats van bestemming ook te maken met restricties, zoals quarantaine of een bewijs met een negatieve test.