American Express schrapt onjuiste 'sneller door de douane' slogan

Creditcardmaatschappij American Express stopt met het adverteren dat consumenten sneller door de douane op Schiphol zouden kunnen gaan. Uit onderzoek van Radar blijkt dat dit feitelijk onjuist is en dat American Express met die slogan consumenten verleidt om een dure creditcard te kopen.

Radar zag dat American Express adverteert op Facebook en Instagram met een filmpje waarin te zien is hoe een dame die met vliegtickets en paspoorten wappert, omdat ze op reis gaat. Daarbij staat de slogan 'Sneller door de douane met Privium Plus'. Een belletje van Radar als consument naar de klantenservice van de creditcardmaatschappij leert dat je volgens de medewerker 'echt door de douane' gaat en 'dat komt door de irisscan'. Volgens de medewerker kan je alleen sneller door de douane op Schiphol.

Hoe zit het?

Wie Nederland verlaat gaat door een veiligheids- en paspoortcontrole. De paspoortcontrole wordt gedaan door iemand van de Koninklijke Marechaussee of een apparaat dat je paspoort scant. Bij de veiligheidscontrole worden je spullen gecontroleerd. Ook ga je door een bodyscanner. Privium is een product van Schiphol waarbij mensen die frequent reizen sneller de grens kunnen passeren middels een irisscan.

'Het is geen douane'

Bart Boersma is advocaat douanerecht bij Customs Knowledge. Hij zegt dat je met Privium Plus niet sneller door de douane gaat, zoals de advertentie suggereert. 'Een heleboel mensen noemen de paspoortcontrole 'door de douane gaan', maar je gaat nooit door de douane bij het verlaten van Nederland.' Boersma zegt dat Privium Plus helemaal geen invloed heeft op het werk van de douane.

De enige keer dat je de douane ziet is als je terugkomt in Nederland. 'Dat is als je je bagage moet uitpakken, omdat je te veel drank hebt meegenomen, of koraal of namaakspullen uit Turkije. Dan pas kom je de douane tegen en dan heb je niks aan je Privium Pluskaart.' Boersma benadrukt dat de Douane alleen spullen controleert en geen mensen.

Reactie American Express

'Wij beamen dat dit op een andere manier verwoord had moeten worden. In andere communicatie-uitingen hebben wij dit eerder al aangepast naar 'Snelle grenspassage op Schiphol'. De uitingen waaraan u refereert worden offline gehaald en direct aangepast.'