background branding

Amerikaanse toezichthouder gaat onderzoek doen naar Facebook

toezichthouder-onderzoek-facebook-180326.jpg

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) heeft een onderzoek aangekondigd naar Facebook. De toezichthouder wil weten of het technologiebedrijf privacyrichtlijnen heeft geschonden.

Vorige week deden al geruchten de ronde dat de FTC zich in Facebook zou verdiepen, maar de officiële aankondiging gaf Facebook toch een nieuwe opdoffer op de beurs in New York.

Dataschandaal

Aanleiding voor het onderzoek is het schandaal rond data-onderzoeker Cambridge Analytica, dat een rol speelde in de verkiezingscampagne van president Donald Trump. Het bedrijf zou persoonlijke informatie van tientallen miljoenen Facebookgebruikers hebben gebruikt voor kiezersprofielen.

Boete

Als blijkt dat Facebook de privacy-instellingen van zijn gebruikers heeft omzeild kan de FTC per geconstateerde overtreding een boete van duizenden dollars per dag opleggen. De FTC liet maandag weten de geluiden over Facebook die vorige week de kop opstaken 'zeer serieus' te nemen.

Wat weet Facebook van jou?

Radar besteedde zaterdag aandacht aan Facebook in de radio-uitzending. Hoe zit het met jouw privégegevens op Facebook?Zo vraag je je gegevens op van Facebook

Excuses van Facebook

Facebook zelf excuseerde zich bij monde van topman Mark Zuckerberg, maar verwierp in een verklaring 'elke suggestie' van een overtreding. Het bedrijf bleef erbij dat het gehandeld heeft volgens de privacy-instellingen van zijn gebruikers. 'Privacy en databeveiliging liggen ten grondslag aan elke beslissing die we maken.'

Zuckerberg kreeg maandag ook een uitnodiging van de Amerikaanse Senaat om op 10 april uitleg te geven over het misbruik van gebruikersgegevens. Ook de topmannen van Google en Twitter zijn opgeroepen door de justitiecommissie. Eerder riepen de handelscommissie van de Senaat en commissies van het Huis van Afgevaardigden Zuckerberg ook al op het matje.

Oproep op sociale media

Ook in andere landen wordt de techgigant met argusogen bekeken. Zo vroegen verschillende EU-lidstaten en de Europese Commissie om garanties dat gegevens niet opnieuw in verkeerde handen kunnen vallen. Daarnaast wordt op sociale media onder #deletefacebook ertoe opgeroepen Facebook de rug toe te keren.Hoe verwijder je je Facebook-account?

Duitsland wil strenger toezicht

De Duitse minister van Justitie heeft strenger toezicht op bedrijven als Facebook in het vooruitzicht gesteld. SPD'er Katarina Barley zat om de tafel met topmedewerkers van het bedrijf vanwege het schandaal rond data-onderzoeker Cambridge Analytica.

Facebook beloofde tijdens de bijeenkomst in Berlijn onder meer om getroffen gebruikers te informeren. Het bedrijf gaf volgens de minister toe dat in het verleden sprake is geweest van misstanden. Er zouden inmiddels maatregelen zijn genomen om herhaling te voorkomen.

'Beloften zijn niet genoeg'

Barley maakte duidelijk dat de toezeggingen in haar ogen niet ver genoeg gaan. 'Beloften zijn niet genoeg. We moeten in de toekomst veel strenger toezicht houden op bedrijven als Facebook.'Update 14:12:

Commissie eist opheldering van Facebook

De Europese Commissie eist van Facebook opheldering over mogelijke Europese slachtoffers van misbruik met persoonlijke gegevens. EU-commissaris Vera Jourova (justitie) wil binnen twee weken duidelijkheid rond het privacyschandaal schrijft zij aan Facebook.

Jourova dringt er bij het bedrijf op aan het vertrouwen van zijn gebruikers te herstellen en wijst op Europese regels voor databescherming die binnenkort van kracht worden. Grote internetbedrijven die de privacy niet respecteren kunnen dan een boete van 4 procent van de jaaromzet krijgen.

Ook beschuldigt Jourova Facebook ervan de vertrouwensrelatie met Brussel te schaden. Zo heeft het bedrijf een gedragscode ondertekend over het verwijderen van haatboodschappen en terroristische propaganda.

Bron: ANP / Radar