Amstel en Brand hebben 'ongefilterd' bier maar wat is dat?

Zo op een terras in de stad bij lekker weer, thuis op de bank tijdens een voetbalwedstrijd of in eigen tuin bij de barbecue: een lekker biertje gaat er altijd in. Amstel en Brand hebben nu 'ongefilterd' bier. Wat is dat eigenlijk?

De eigenaar van Amstel en Brand is Heineken. "Huh, maar Heineken had toch altijd 'Heerlijk helder Heineken' als slogan?" Zeker. Daarom is er ook gekozen om 'ongefilterd' bier eerst op de markt te brengen bij andere merken binnen het Heineken-concern. In januari kondigde Heineken Amstel Ongefilterd aan tijdens het Vrienden van Amstel LIVE evenement. Brand volgt anderhalve maand later met Brand Ongefilterd, inmiddels zijn beide biertjes in de supermarkt te krijgen.

Wat is 'ongefilterd' bier?

We bellen even met Heineken en de medewerker van de klantenservice vertelt dat het troebel bier is. 'Het is troebel bier met een ander alcoholpercentage, 5,2%, dus iets meer.' Heineken zegt dat het hier gaat om pils en dat een 'gedeelte van het gist nog in het bier zit'. 'Het bier is niet gefiltreerd is waardoor het troebel bier is.' De medewerker legt verder uit dat het 'een hele andere sensatie is'.

Iets duurder

Per flesje betaal je ongeveer veertien cent meer voor ongefilterd bier. Dat heeft ermee te maken dat het voor 'een kleinere groep liefhebbers' gebrouwen wordt. Doordat de doorloop kleiner is is het ook iets duurder.

Wat zegt de expert over ongefilterd bier?

Fiona de Lange is biersommelier, zytholoog en vooral ook bierliefhebber. Ze blogt ook over bier. Zij vindt de opkomst van troebel bier een goede zaak en daarnaast vindt ze het ook leuk dat brouwers troebel bier produceren. 'Ze laten het bier meer intact qua smaak door het niet te filteren.' Ze zegt wel dat het daardoor minder lang houdbaar is.

'Zonde dat bier gepasteuriseerd wordt'

Alle grote brouwers die ongefilterd bier op de markt brengen pasteuriseren hun bier. 'Dat is eigenlijk zonde, daar doe je heel veel smaak aan teniet.' De Lange zegt dat men pasteuriseert om het langer houdbaar te houden. 'Het is belangrijk dat je ongefilterd bier op een goede plek bewaart en vooral niet in de zon zet, want dan gaan de flessen klappen.'

Hoeveel extra smaak geeft ongefilterd bier?

Echt ongefilterd bier zonder pasteurisatie is veel zachter aldus De Lange. De biersommelier legt verder uit dat een groot deel van de gist dan nog in het bier zit, net als de residuen van de ingrediënten. 'Je ziet wel dat brouwers ongefilterd bier vaak aanbieden op een brouwerij. Het is veel rijker'.

Schenkritueel

Brand raadt aan om ongefilterd bier ook anders te schenken. Als je 75% van het flesje in een glas geschonken hebt 'wals je de achtergebleven gist door het pilsener'. Daarna voeg je dat bij de rest van het pils in je glas.