Amsterdam voert ja-ja-sticker in

ja-ja-sticker-amsterdam-221117.jpg

Amsterdammers kunnen vanaf 1 januari met de zogeheten ja-ja-sticker laten weten of ze ongeadresseerd drukwerk willen ontvangen, zowel folders als huis-aan-huisbladen. Wie geen sticker heeft of een ja-nee-sticker, mag vanaf dan alleen huis-aan-huisbladen in de bus krijgen.

Dat Amsterdam de ja-ja-sticker kan invoeren, vloeit voort uit een uitspraak van de rechter. Die stelde de gemeente woensdag in het gelijk in een zaak tussen Amsterdam en drie partijen uit de folderbranche. De folderbedrijven zijn bang voor schade voor winkeliers als de nieuwe sticker wordt ingevoerd en vinden dat het huidige systeem goed werkt. Op dit moment bestaan alleen nee-nee-stickers en ja-nee-stickers.

Verspilling voorkomen

De gemeente is tevreden met de uitspraak. 'Wie dat wil, kan gewoon folders blijven ontvangen, maar door het systeem van brievenbusstickers om te draaien voorkomen we een woud aan verspild en ongelezen papier', zegt wethouder Abdeluheb Choho (duurzaamheid). Hij verwacht dat 'heel Nederland' het Amsterdamse voorbeeld van het 'opt-insysteem' (ja, ik wil reclamefolders) zal volgen.

De folderbedrijven zijn teleurgesteld en boos en denken er sterk over in beroep te gaan. Intussen begint één ervan, MailDB, zo snel mogelijk de campagne 'Zet je brievenbus op groen' en gaat het bedrijf ja-ja-stickers uitdelen bij winkeliers.Wat vinden de testpanelleden van een ja-ja-sticker?

Bron: ANP