'Andere financiering dure medicijnen'

geld_zorg_pillen800.jpg

De ziekenhuizen willen dat dure medicijnen op een andere manier gefinancierd worden. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). 80 procent van de ziekenhuizen levert meer dure medicijnen aan zijn patiënten dan ze vergoed krijgen. Dit bedrag varieert van enkele tonnen tot 4 miljoen euro per ziekenhuis per jaar. Het ene ziekenhuis krijgt de kosten achteraf wel vergoed, maar het andere niet.

'We willen de beste zorg leveren voor iedere patiënt. Maar we moeten voorkomen dat patiënten die dure medicijnen nodig hebben ze niet meer kunnen krijgen. Daarom moeten alle partijen er op aandringen dat deze medicijnen anders gefinancierd worden. Alle ziekenhuizen moeten de kosten voor deze medicijnen achteraf vergoed krijgen. Dat is een gezamenlijke plicht', zegt NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy. 'Ziekenhuizen, zorgverzekeraars en de minister moeten hierin gezamenlijk optrekken.'

Grotere kostenpost

Dure geneesmiddelen vormen volgens de NVZ een steeds grotere kostenpost. Elke jaar komen er bijvoorbeeld nieuwe medicijnen bij om verschillende kankersoorten te behandelen. De ziekenhuizen kunnen de voortdurend stijgende kosten daarom niet in hun eentje in de hand houden, aldus de NVZ. De uitkomsten van het onderzoek zijn ingebracht in de landelijke commissie, die op verzoek door het ministerie van VWS door het kankerfonds KWF is samengesteld. De commissie onderzoekt de toegankelijkheid van dure geneesmiddelen.

Bron: ANP