Android 11: wat zijn de nieuwe functies?

android10.png

Google heeft een nieuwe versie van het besturingssysteem Android uitgebracht, met een aantal nieuwe en verbeterde functies voor smartphones en tablets. Android 11 is de eerste stabiele versie voor Pixel-smartphones, het smartphonemerk van Google zelf. Nieuwere modellen van OnePlus, Xiaomi, Oppo en realme krijgen een testversie. Andere merken brengen in de komende maanden Android 11-upgrades uit. 

De fabrikant vestigt voor Android 11 veel aandacht op Bubbles, die multitasken makkelijker moet maken. Deze api pint chatballonnetjes vast op het scherm, over andere apps heen, waardoor je als gebruiker sneller naar actieve chats kunt navigeren. Je kunt ook prioriteit geven aan meldingen van berichten van specifieke contacten, om van hen niets te missen. 

De nieuwe versie van het besturingssysteem staat ook schermopnames toe. Tot nu toe bouwden veel smartphonefabrikanten zelf een screenrecorder in, of installeerden gebruikers daarvoor zelf een app.

Privacy

Het nieuwe besturingssysteem zou gebruikers ook meer controle over hun privacy en data geven. Als gebruiker kun je voortaan eenmalig toestemming geven om de microfoon of camera te gebruiken of de locatie te bepalen. Voor apps die lang niet werden gebruikt, reset Android 11 bepaalde permissies automatisch. Ook benadrukt Google dat er meer beveiligings- en privacyupdates naar telefoons gestuurd kunnen worden via Google Play, zonder dat er een volledige OS-update nodig is.

Android 11 is er als nieuwe versie voor Pixel 2 en nieuwere Pixel-toestellen en als nieuwe bètaversie voor de OnePlus 8, OnePlus 8 Pro, Xiaomi Mi 10, Xiaomi Mi 10 Pro, Oppo Find X2, Oppo Find X2 Pro, Oppo Ace2, Oppo Reno3 4G, Oppo Reno3 Pro 4G en de realme X50 Pro. Het is nog niet bekend wanneer andere grote smartphonefabrikanten de nieuwe versie van Android zullen uitrollen.  De vorige versie, Android 10, werd in september 2019 uitgebracht. 

Bron: Google, xda-developers