Angst voor leeftijdsdiscriminatie: je echte leeftijd opgeven of liegen?

leeftijdsdiscriminatie_sollicitatiegesprek_780.jpg

De meeste mensen hebben geen moeite met het noemen van hun leeftijd – de oudere generatie minder dan de jongere generatie. Dit blijkt uit een onderzoek van het Radar Testpanel onder ruim 36.000 mensen. Wel bestaat er irritatie als opgave van leeftijd onnodig lijkt, en angst voor leeftijdsdiscriminatie.

Sommige deelnemers aan het onderzoek zeggen dat ze vaak jonger worden geschat. 'Ik krijg meestal reacties van ongeloof dus dat streelt de ijdelheid', schrijft een respondent. Velen zeggen dat het nu eenmaal is zoals het is, daarvoor hoef je je toch niet te schamen? 1 op de 10 vindt het noemen van de leeftijd soms ongemakkelijk, nog eens 2 procent vermijdt het waar mogelijk. Jongere mensen (tot 40 jaar) hebben vaker moeite met het noemen van hun leeftijd: 1 op de 5 vindt dat soms ongemakkelijk: twee keer zo veel als gemiddeld.

Boven de 60 ben je ongezien 'oud'
 

Onnodig naar leeftijd vragen: irritant

Je leeftijd opgeven wanneer dat niet relevant lijkt, dat stoort meer mensen: 42 procent ergert zich hieraan. Dit geldt voor zowel de jongere als de oudere deelnemers. Een respondent vindt het 'vooral ergerlijk als het om een simpele bestelling gaat'.

Veel mensen noemen (vermoedens van) leeftijdsdiscriminatie: 'Stoor me enorm als je op een bepaalde leeftijd uitgesloten wordt. Ik beslis zelf, ongeacht mijn leeftijd, wat ik wel of niet kan.' En: 'Ik merk bij veel zaken dat mijn mening dan ineens niet meer belangrijk is.' Een andere respondent schrijft: 'Boven de 60 ben je ongezien 'oud', terwijl als ik in een gesprek mijn leeftijd noem, ik niet geloofd word.'

Lees ook: American Express stopt met leeftijdsdicriminatie na uitzending Radar

Dan maar je leeftijd zelf verzinnen?

Toch geeft een meerderheid desgevraagd wel altijd de echte leeftijd op. Bij degenen van onder de 40 is dat 72 procent; 28 procent verzint iets (waarbij er in de meeste gevallen rekening wordt gehouden dat de verzonnen leeftijd of geboortedatum in de buurt ligt van de werkelijkheid). Bij de 40-plussers geeft 85 procent wel altijd de echte leeftijd op. 15 procent geeft (soms) een andere leeftijd of geboortedatum op.

Lees ook: Verplicht een account aanmaken bij eenmalige bestelling?

Meer cijfers over ouder worden: Veel mensen voelen zich jonger dan hun 'paspoortleeftijd'. Fijn, maar ouder worden heeft ook gewoon voordelen. Lees hoe de ervaringsdeskundigen dat zien. En hoe bereid je je voor op ouder worden? Lees wat anderen doen om fit oud te worden, en de tips voor gezond oud worden uit het magazine RADAR+.

Eerder besteedde Rader ook aandacht aan de belabberde positie van vijftigplussers op de arbeidsmarkt. Bekijk de documentaire Kans op werk: 3%

Over het onderzoek naar ouder worden
36.192 mensen uit verschillende leeftijdscategorieën vulden in mei 2019 de vragenlijst over ouder worden in. De meesten zijn lid van het Radar Testpanel. Ook meedoen aan vragenlijsten? Word lid, dan krijg je uitnodigingen toegestuurd. Je kunt altijd zelf beslissen of je aan een vragenlijst mee wil doen.