Anker roept powerbanks terug vanwege brandgevaar

Techfabrikant Anker roept wereldwijd meerdere modellen powerbanks terug vanwege brandgevaar. Heb jij een powerbank van Anker in huis? Dan is het belangrijk om te controleren of jouw exemplaar onder deze terugroepactie valt.
Wat is er aan de hand?
Bij een aantal powerbanks van Anker is een productiefout ontdekt in de lithium-ion batterijen, afkomstig van één specifieke leverancier. Die fout kan ertoe zorgen dat de batterijcellen instabiel worden en tijdens gebruik of opladen oververhit raken. In sommige gevallen smelt het plastic omhulsel, komt er rook vrij of ontstaat er zelfs een brandje.
Dat risico is extra groot als het apparaat op een brandbare ondergrond ligt, zoals een bed of bank. Wereldwijd zijn al meldingen gedaan van schade aan meubels of bezittingen. In Nederland zijn voor zover bekend nog geen incidenten gemeld, maar ook hier geldt de terugroepactie uit voorzorg.
Deze modellen zijn mogelijk onveilig
De terugroepactie geldt voor vier modellen die ook in Nederland zijn verkocht, tot en met 27 juni 2025. Dit zijn:
- Power Bank (10K) – Model A1257
- Power Bank (20.000 USB-C) – Model A1647
- Zolo Power Bank (20K met USB-C en Lightning) – Model A1681
- Zolo Power Bank (20K met USB-C) – Model A1689
Vooral de PowerCore 10000 (model A1257) wordt genoemd als extra risicovol.
Hoe weet je of jouw powerbank moet worden teruggestuurd?
- Check het modelnummer, te vinden aan de onderkant of zijkant van je powerbank.
- Ga naar de officiële terugroepwebsite van Anker en meld je aan.
- Vul het serienummer in en let goed op: de getroffen serienummers bevatten géén letters ‘O’ of ‘I’. Die worden vaak verward met het cijfer 0 of de letter L.
- Serienummer niet leesbaar? Dan kun je via hetzelfde formulier ook je aankoopbewijs (zoals een bon of factuur) uploaden. Anker kijkt dan op basis van je bestelgegevens of jouw powerbank in aanmerking komt voor terugroeping.
Wat moet je doen als jouw powerbank onder de terugroepactie valt?
Stop meteen met het gebruik van het apparaat. Gooi de powerbank niet zomaar weg. Wacht eerst tot Anker heeft bevestigd dat jouw powerbank inderdaad bij de selectie hoort.
Zodra Anker heeft bevestigd dat jouw powerbank onder de terugroepactie valt, ontvang je instructies over hoe je het apparaat kunt terugsturen of verantwoord kunt afvoeren. Je kunt daarbij kiezen tussen een vervangend product of een Anker-tegoedbon.
Let op: A1647 vorig jaar ook teruggeroepen
Model A1647 was eerder al onderwerp van een eerdere recall. Viel je toen buiten de terugroepactie, maar heb je wel zo’n model powerbank?
Controleer het dan opnieuw, want deze nieuwe terugroepactie betreft een bredere groep apparaten.
Zo gebruik je powerbanks veilig
Ook los van deze terugroepactie geldt: wees voorzichtig met apparaten met lithiumbatterijen. Ze zijn handig, maar niet zonder risico.
- Laad je powerbank op waar er zicht op kunt houden
- Leg ‘m niet op zachte of brandbare ondergronden (zoals op je bed of achter de gordijnen)
- Gebruik alleen de originele kabel of adapter
- Stop met gebruiken als het apparaat te warm aanvoelt, beschadigd is of raar ruikt
- Check ook powerbanks die je al even niet meer gebruikt hebt. Ze liggen vaak in een la, tas of handbagage en kunnen ongemerkt gevaar opleveren. Zeker als je ze voor de vakantie ineens weer oplaadt.
Hulp of meer informatie nodig?
Heb je vragen over de terugroepactie? Stuur dan een e-mail naar [email protected] met als onderwerp Anker Power Bank Recall. Je ontvangt dan waarschijnlijk sneller reactie.