Anti-slavernij chocolade Tony's Chocolonely niet meer op ethische lijst

210215 tony's.jpg

Het grote Nederlandse chocolademerk Tony's Chocolonely laat repen maken door de Belgische multinational Barry Callebaut, die erkent van kinderarbeid en slavernij in West-Afrika te profiteren. Daarom heeft de Amerikaanse organisatie Slave Free Chocolate het merk van de lijst gehaald van bedrijven die slaafvrije chocolade maken, zo schrijft de Britse krant The Times. 

Tony's werd vijftien jaar geleden opgericht met als doel duurzame, slaafvrije chocolade te produceren en zo ook de kinderarbeid en onethische werkomstandigheden voor de West-Afrikaanse cacaoboeren in de algemene chocoladeindustrie aan te klagen.

Beter leven voor cacaoboeren

De chocolademaker controleert de arbeidsomstandigheden en betaalt de boeren meer geld dan de marktprijs voor de cacao, wat er ook voor zorgt dat de repen wat duurder zijn dan andere chocoladesoorten.

'Kinderen verrichten gevaarlijk werk'

De repen zelf worden echter gemaakt door cacaoverwerker Barry Callebaut, die eerder al erkende dat er kinderarbeid komt kijken bij zijn cacaoproductie.

'Nog altijd armoede, kinderarbeid en ontbossing in de chocolade-industrie'

Callebout wordt nu ook als gedaagde genoemd in een Amerikaanse rechtzaak die werd aangespannen namens acht voormalige Malinese kinderarbeiders die beweren dat grote cacaoverwerkers 'bewust profiteerden van de dwangarbeid van kinderen die gevaarlijk werk verrichtten' in West-Afrika.

Van lijst verwijderd

Slave Free Chocolate houdt sinds 2007 een lijst bij van bedrijven die chocolade produceren zonder slavernij of kinderarbeid. Onder meer omdat Barry Callebaut een speciale productielijn voor de repen van Tony's heeft in een fabriek in Antwerpen, heeft de Amerikaanse organisatie het Nederlandse chocolademerk van die ethische lijst verwijderd.

Tony's Chocolonely, die geen nicheproducent wilt zijn, betreurt de verwijdering, maar stelt bewust samen te werken met een grote multinational om de chocoladesector van binnenuit te veranderen. 'We kozen in 2005 om samen te werken met Barry Callebaut om aan te tonen dat het mogelijk is om volledig traceerbaar te zijn terwijl we met een grote verwerker samenwerken', reageert de chocoladeproducent op zijn website.

In zijn jaarverslag noemt Tony's die samenwerking ook als een succesfactor die voor schaalvoordelen en aantrekkelijke inkoopprijzen zorgt. Volgens Slave Free Chocolate bespaart het bedrijf daardoor echter veel geld en kan het daarom de repen voor een lagere prijs verkopen dan chocolademakers die de repen in een eigen fabriek(je) maken.