background branding

Antirooklobby wil rechter vervangen in zaak tegen tabaksindustrie

antirooklobby24092018.jpg

De antirooklobby wil dat de rechter die de zaak tegen de tabakindustrie behandelt, wordt vervangen. Advocaat Bénédicte Ficq gelooft niet dat rechter Jan Wolter Wabeke de zaak onpartijdig kan behandelen vanwege een opmerking die hij bij een privé-etentje heeft gemaakt.

Ficq heeft van een bron gehoord dat Wabeke zou hebben gezegd dat 'roken ieders eigen verantwoordelijkheid is'. 'Ik heb maar één functie en dat is het bewaken van de voortgang van het proces en dat moet zodanig onpartijdig zijn dat we een reële kans hebben om te winnen. Dit is de laatste kans en daarom wil ik geen enkel risico nemen', zei Ficq tegen de NOS naar aanleiding van een bericht in het AD.

Ficq gaat ervan uit dat Wabeke gehoor geeft aan haar verzoek. Als hij woensdag toch de zaak voorzit dan zal Ficq actie ondernemen. 'Hij kan dan een procedure tegemoet zien'.

Artikel 12-procedure

Het gerechtshof zal woensdag oordelen of het Openbaar Ministerie de tabaksindustrie toch moet vervolgen. Het OM meldde in februari dat er binnen de huidige wet- en regelgeving geen mogelijkheden voor zijn. Ficq startte daarop een zogeheten artikel 12-procedure.

Een artikel 12-procedure kan worden ingezet als de officier van justitie besluit een zaak niet te vervolgen. Een directe belanghebbende, in dit geval de antirooklobby, kan het niet eens zijn met die beslissing. Via de procedure kan vervolgens een klacht worden ingediend en wordt besloten of de zaak alsnog wordt vervolgd. 

Update

Rechter trekt zich terug

Rechter Jan Wolter Wabeke wil zich terugtrekken uit de zaak tegen de tabaksindustrie. Hij heeft daartoe een verzoek ingediend. De verschoningskamer van het gerechtshof behandelt maandag nog het verzoek van de raadsheer. Als het verschoningsverzoek wordt toegewezen, gaat een nieuwe raadsheer deel uitmaken van de meervoudige bezetting om de zaak te behandelen. De procedure loopt naar verwachting hierdoor geen vertraging op. 

In een reactie noemt Ficq de beslissing van Wabeke 'terecht' en 'heel prettig voor de zaak'. 'We hebben nu in elk geval niet de vrees dat we te maken hebben met een partijdige rechter. In die zin is dat wel een opluchting.'

Volgens de advocate is het geen uitgemaakte zaak dat de rechtszaak zonder vertraging door kan gaan. 'Het klaagschrift omvat bijna duizend pagina's. De nieuwe rechter moet zich wel kunnen inlezen.' Daarom overweegt ze woensdag uitstel van de behandeling te vragen. 'De kans is groot dat ik een verzoek doe tot aanhouding', aldus Ficq.

Bron: ANP