background branding

Antoinette Hertsenberg onderzoekt in nieuwe Radar Extra de tabaksindustrie

radarextra-roken-171129.jpg

Waarom staat er op een pak koekjes wel de complete ingrediëntenlijst, maar hoeven tabaksfabrikanten dit niet vrij te geven voor hun pakjes sigaretten? En hoe kan het dat we al meer dan twintig jaar weten dat fabrikanten de metingen voor het teer- en nicotinegehalte van sigaretten manipuleren, maar daar niets aan doen?

Nog steeds zijn er dagelijks duizenden tabakslobbyisten actief om de samenleving aan het roken te krijgen en houden. Welke lobbytechnieken zetten zij in om nieuwe tabaksregelgeving te voorkomen? Antoinette Hertsenberg licht in een nieuw Radar Extra-tweeluik een stukje op van het rookgordijn dat om deze miljardenindustrie heen hangt.Meer informatie over deze documentaire

20.000 sterfgevallen

Jaarlijks sterven bijna 20.000 Nederlanders aan ziektes die te maken hebben met roken. Zij krijgen ziektes als kanker, COPD (chronische longziekte) of hart- en vaatziekten. Hoe kan het dat een product, dat de helft van de gebruikers doodt, nog steeds wordt verkocht?

Antoinette spreekt onder andere met advocate Benedicte Ficq en longarts Wanda de Kanter, die de tabaksindustrie aansprakelijk stellen voor deze doden en een strafzaak tegen de producenten zijn begonnen. De gevaarlijke bestandsdelen van een sigaret onderzoekt zij met Jeffrey Wigand, die door Russell Crowe vertolkt wordt in de film 'The Insider'.

Sluwe lobbytechnieken

Waarom liggen er nog steeds pakjes sigaretten in de Nederlandse supermarkten, terwijl beleidsmakers weten dat als je de sigaretten naar wel beoogd gebruik meet, de wettelijke maxima van teer en nicotine per sigaret ruim overschreden worden?

Lobbyspecialiste Florence Berteletti onthult in Radar Extra de sluwe technieken die de tabaksindustrie gebruikt om tabakswetgeving te dwarsbomen en toont een intern document van tabaksfabrikant Philip Morris, waarin bij honderden Europarlementariërs genoteerd staat voor welke lobbytechnieken zij gevoelig zijn.

Radar Extra

Radar besteedde eerder dit jaar in Radar Extra aandacht aan werkloosheid onder vijftigplussers. De petitie die hier uit voortvloeide is maar liefst 113.344 keer ondertekend. In eerdere Radar Extra-documentaires is onder meer aandacht besteed aan het beroepsonderwijs en marktwerking in de zorg.Waar rook is: de macht van de tabaksindustrieRadar Extra, maandag 11 en 18 december om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 1