Antwerpen nu oranje zone (binnenkort ook Parijs?)

200728 oranje reisadvies.jpg

Het Nederlandse reisadvies voor de Belgische provincie Antwerpen verandert van geel naar oranje. Antwerpen wil ook een avondklok instellen. Op haar beurt verandert de Belgische regering het reisadvies voor Parijs ook in oranje. Volgt de Nederlandse regering met een strenger reisadvies voor de Franse hoofdstad?

Het oranje reisadvies betekent dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Je mag nog doorheen de provincie rijden, maar stoppen om bijvoorbeeld te tanken mag niet. Wie toch op vakantie gaat in de regio, is in de meeste gevallen niet verzekerd. 

Strengere regels

Vermoedelijk stelt de provincie woensdag een avondklok in. Vanaf dan zal er niemand tussen 23.30 en 6.00 op straat mogen rondwandelen, behalve voor essentiële verplaatsingen zoals het werk. Ook is de mondkapjesplicht er uitgebreid naar alle openbare locaties en mogen volwassenen niet meer samen sporten.

Meer besmettingen

Voor de rest van België blijft het gele reisadvies gelden. De Belgische coronacijfers blijven intussen wel stijgen, met een gemiddelde van nu 311 per dag. Meer dan de helft van de nieuwe besmettingen komen voor in Antwerpen. Alleen al vorige week zijn daar 1.028 personen met gezondheidsklachten positief getest op COVID-19. 

Parijs

België kleurt Île de France, waartoe ook Parijs behoort, oranje omwille van het ook fors gestegen aantal besmettingen daar. België hanteert wel een andere kleurcode dan Nederland, maar de vraag is of de Nederlandse overheid ook het advies voor de Franse hoofdstad zal veranderen. De website van de overheid waarschuwt nu nog dat 'de situatie bij een nieuwe uitbraak lokaal plotseling kan veranderen'. Waakzaamheid geboden dus.

Bron: ANP / VRT / AD