background branding

ANWB wil rem op autobelastingen

De ANWB wil dat provincies de opcenten voor auto's en motoren op termijn afschaffen. Op dit moment incasseren de twaalf provincies samen zo'n slordige 1,5 miljard euro per jaar aan belastingen van automobilisten en motorrijders.

'Een bedrag dat ze vrij mogen besteden, maar waarvan honderden miljoenen euro's voor andere zaken worden aangewend dan voor wegen of andere faciliteiten voor het verkeer', zegt Markus van Tol namens de vier miljoen leden tellende bond in De Telegraaf.

'Een belangrijk bestedingsdoel kan zijn de verhoging van de verkeersveiligheid van provinciale wegen. Op deze manier komt geld dat de automobilisten opbrengen, ook ten goede aan verkeer en vervoer.'

'Spreekwoordelijke melkkoe'

Het steekt de belangenclub aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezing op 18 maart, dat jaarlijks de autobelasting worden verhoogd. 'Provincies innen in totaal 1,5 miljard euro aan autobelasting en dat is ongeveer 20 procent van hun totale inkomsten. Dat gaat via de opcenten op de motorrijtuigenbelasting (MRB). Het afgelopen jaar werd er weer verhoogd, waardoor er nog eens 105 miljoen meer in kas kwam. De auto- en motorbezitter zijn echt de spreekwoordelijke melkkoe', meent de ANWB-zegsman.

De ANWB heeft op de site een meldpunt geplaatst, waar je precies kunt zien hoeveel belasting je gaat betalen.

Bron: ANP Mediawatch / De Telegraaf