Anxiety-ring tegen stress: werkt het echt?

Anxiety Ring

Het is een nieuwe hype op sociale media: ringen met een beweegbaar deel die je zouden helpen bij angst en stress. Door aan deze ring te friemelen zou je ontstressen en stoppen met nerveuze handelingen als nagelbijten. Is dat ook echt zo? Radar zoekt het uit. 

Maar eerst: wat zijn anxiety-ringen?

Anxiety-ringen zijn ringen met een beweegbaar element. Zo heb je ringen met bolletjes die je rondom de ring kunt draaien en zijn er exemplaren met een beweegbaar deel bovenop. Er zijn ook ringen zonder versiering, die uit twee banen bestaan die je kunt bewegen. 

De ringen zouden helpen bij angst en stress, omdat ze je zouden afleiden van stressvolle gedachten en nerveuze handelingen als nagelbijten. Maar is dit ook echt zo? Om deze vraag te beantwoorden nemen we contact op met het StressCentrum. 

Ring kan stress niet voorkomen

Een woordvoerder benadrukt dat zo’n ring geen stress kan voorkomen, maar het kan je wel helpen als je onrust ervaart. “Het is geen middel tegen stress, maar het kan je wel helpen om met je stress om te gaan.” 

Als je stress hebt, is het namelijk fijn om ergens aan te kunnen friemelen. “Stress ervaar je vaak intern, bijvoorbeeld doordat je gaat piekeren”, legt de woordvoerder uit. “Wat dan goed werkt is om de aandacht naar buiten te brengen en het zintuiglijk te maken." Daarom werken stressballen bijvoorbeeld ook goed. 

Anxiety-ring werkt afleidend

Dat zo’n anxiety-ring ook echt rustgevend kan werken komt door de afleiding en de herhaling. Je bent wel echt even met je gedachten bij iets anders als je met zo’n ring bezig bent. 

Ook het herhalende aspect van telkens de bolletjes over de ring bewegen werkt kalmerend volgens de woordvoerder. “Ik hoor van cliënten ook dat het fijn is dat je de ring altijd bij de hand hebt. Of je nu op kantoor zit of in de trein, je kunt er altijd even aan friemelen”, aldus de woordvoerder. 

Ringen gaan snel kapot

De woordvoerder benadrukt dat er ook een nadeel aan de ringen zit. Hij hoort namelijk van cliënten dat ze erg kwetsbaar zijn en snel kapotgaan. Dat je er de hele dag aan kunt friemelen, werkt hier natuurlijk ook niet aan mee. 

Meer over