AOW'ers werken steeds meer door

200908 oudere vrouw werk.jpg

Het aantal AOW-gerechtigden met een betaalde baan is de afgelopen jaren fors toegenomen. Dat stelt een onderzoek van seniorenorganisaties KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden, FASv en NOOM deden onderzoek. Daaruit blijkt ook dat ouderen met schulden steeds vaker doorwerken.

Steeds meer AOW’ers hebben een betaalde baan. Het aantal is toegenomen van 138.000 in 2009 naar 215.000 in 2019; een groei van ruim 50 procent.

Bijna 4 procent van de pensioenhuishoudens (AOW-gerechtigde alleenstaanden en paren) kampt met een negatief vermogen. Het aantal dat daarbij een betaalde baan heeft is in 2018 bijna verdubbeld ten opzichte van 2011. Respectievelijk 10 en 21 procent van de alleenstaanden en paren werken na de AOW door, tegenover gemiddeld 5 en 13 procent van alle eenpersoons- en tweepersoonshuishoudens met een positief vermogen.

Levensstandaard behouden

De koopkracht van AOW'ers is sterk afhankelijk van de indexering van de AOW en aanvullende pensioenen en van fiscale maatregelen. Terwijl dat van de Nederlandse bevolking er steevast op vooruit ging, lag de koopkracht van gepensioneerden in 2018 gemiddeld bijna 5 procent lager dan tien jaar voorheen. Doorwerken is dan vaak de enige optie voor het behoud van koopkracht. Na de daling is de koopkracht van gepensioneerden in 2019 weer gestegen.

Financieel rondkomen

Een groep ouderen werkt echter niet door om dezelfde levensstandaard te behouden, maar om maandelijks de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Dan gaat het meestal om ouderen met een inkomen lager, op of net boven de kritische inkomensgrens. Aan werk komen om financieel rond te komen, is voor veel ouderen en in het bijzonder oudere migranten echter moeilijk.

De seniorenorganisaties KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden, FASv en NOOM die het onderzoek uitvoerden, roepen de politieke partijen dringend op om de koopkracht van senioren te verbeteren.