Apotheker gaat medicijn taaislijmziekte zelf maken

apotheekbereiding-taaislijmziekte-221117.jpg

Een Haagse apotheker gaat een duur middel voor patiënten met taaislijmziekte namaken. Apotheker Paul Lebbink zei dinsdag tegen de NOS het medicijn veel goedkoper te kunnen leveren dan de medicijnfabrikant.

Producent Vertex wilde het medicijn Orkambi oorspronkelijk voor zo'n 170.000 euro per patiënt per jaar leveren. Toenmalig minister Schippers van Volksgezondheid liet de Tweede Kamer na maanden onderhandelen weten dat het dure medicijn toch zou worden vergoed, zonder het met de fabrikant overeengekomen bedrag bekend te maken. Lebbink verwacht dat hij het medicijn voor zo'n 20.000 euro per patiënt kan gaan produceren voor de naar schatting 750 patiënten die er baat bij zouden hebben.

Apotheekbereiding toestaan ondanks patent op medicijn

Apothekersorganisatie KNMP benadrukt dat het voor patiënten belangrijk is dat apothekers zelf medicijnen kunnen blijven maken die anders niet of moeilijk te krijgen zijn. 'Volgens de Europese regelgeving mogen apothekers medicijnen voor hun eigen patiënten maken, ook als er patent op het medicijn rust,' aldus voorzitter Gerben Klein Nulink. 'Wij willen dat Nederland die regelgeving versneld implementeert.'

Medicijnfabrikant Vertex heeft nog niet gereageerd.

Bron: ANP